• DOLAR 32.357
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.392
  • ...
"Sanal dünya bağımlılığa yol açıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Rehberlik Danışmanlık ve Kariyer Birimi Şube Müdürlüğünce ‘İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı’ konulu konferans düzenlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda EÜ Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Müdürü olan Doç. Dr. Zeki Yüncü tarafından verilen konferansta, bağımlık hakkında özellikle ebeveynlere uyarılarda bulunuldu.

Konferansı İKÇÜ Rektör Yardımcısı Tancan Uysal, Genel Sekreter Yardımcısı-Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkan Vekili Nihat Sabuncular, Rehberlik Danışmanlık ve Kariyer Birimi Şube Müdürü Servet Kankaya, STK yöneticileri ile öğrenciler izledi.

“Sanal dünya bağımlılığa yol açıyor”

Doç.Dr. Zeki Yüncü, anne ve babaları çocukların bilgisayar bağımlılığına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Bilgisayar ve internet kullanımının artık hayatın vazgeçilmez gereçleri haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Yüncü, “İnternetin temel ortaya çıkış amacı iletişimi arttırmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Ancak hızlı yaygınlaşması patolojik aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır.” dedi.

“Eğitim hayatına büyük darbe vuruyor”

Aşırı internet kullanımının okul çağındaki çocukların özellikle eğitim ve sosyal hayatında bir çok gerilemeye sebep olduğunu kaydeden Doç.Dr. Yüncü, “Tüm vaktini bilgisayar önünde geçirme; bireyde sosyal izolasyona, arkadaşlarıyla dışarıda görüşmeme, sanal ortamda görüşmeyi tercih etme, dışarı çıkmama, yemeğini odasında bilgisayar karşısında yeme, ailesiyle paylaşım içinde olmama, okula gitmek istememe, okul başarısında düşüş, okula devam etmeme, mesleki etkinliklerde başarısızlık, aile ve arkadaş ilişkilerinin bozulması gibi olumsuz sonuçları doğurmaktadır” diye konuştu.

“İnternet bağımlısı ergenlerde saldırganlık artar”

İnternet bağımlılığının oluşturduğu ruhsal sorunlara da değinen Doç.Dr. Yüncü,” Bu bireylerde yalnızlık hissi ve içe dönüklük görülür. Kimlik oluşumunu olumsuz etkilemesinin yanı sıra psikotik bozukluğa da yol açabilmektedir İnternet bağımlısı ergenlerde saldırganlıkta artmış olarak gözlenmiştir İnternet başında geçirilen zaman arttıkça uyku döngüsü bozulur ve uyku sorunları ortaya çıkar.  Bağımlı bilgisayarın başından kalkması gerektiği halde bunu yapmakta zorlanır” dedi.

“Epileptik nöbetlere dikkat”

İnternet bağımlılığının fiziksel olarak da birçok değişik rahatsızlığa sebep olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Yüncü, uzun süre internet başında kalmanın epileptik nöbetler açısında da risk oluşturduğunu belirtti. Doç.Dr. Yüncü, “ Fiziki aktivitenin giderek azalmasına bağlı; obezite, sırt, boyun, baş ağrısı, duruş bozuklukları, uyku sorunları, yeme sorunları, öz bakımda azalma, kişisel hijyende eksiklikler gibi birçok olumsuz durumla karşılaşılabilir” şeklinde konuştu.

“Bu etkiler varsa artık siz bir İnternet Bağımlısısınız”

Çağın hastalığı olan internet bağımlılığının kendine özgü psikolojik hastalıkları da oluşturduğunu söyleyen Doç.Dr. Yüncü, The New Scientist’e göre Internet kullanıcılarını bekleyen hastalıkları şöyle sıraladı:” Birey, ‘Ego sörfü’ olarak adlandırılan, düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratan ve hakkında internette ne gibi bilgilere ulaşıldığını kontrol etme rahatsızlığına yakalanabilir. ‘Blog ifşacılığı’ bilinmemesi ve yayılmaması herkes açısından faydalı olan bilgileri on-line yayınlama merakı görülebilir. ‘Youtube Narsizmi’, kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını Internet sitelerinde yayınlama, yayınlatma hastalık halini alabilir. ‘Siberhondrik’, en ufak bir hastalık belirtisinde, doktora gitmek yerine internetten tedavi yöntemleri aratarak birey kendi sağlığına zarar verebilir.‘Photolurking’ İnternette saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerine bakma da rahatsızlık boyutlarına gelebilir. ‘Wikipedializm’, günün önemli bir kısmını internet ansiklopedisi Wikipedia’ya katkıda bulunmak, yazılar yazmak ve metinlerde tashih yapmaya harcamak da ruh sağlığı açısından olumsuz noktalara gelebilir. ‘Cheesepodding’, Türkçe’ de tam karşılığı olmayan bu sözcük ise, zamanının büyük kısmını internetten şarkı indirmekle geçirenler için kullanılmaktadır” dedi.

“Yeni hobiler edinin”

Tedavi yöntemlerine de değinen Doç.Dr. Yüncü, internetin hastayı kontrol etmesi yerine hastanın interneti kontrol etmesi gerektiğinin altını çizdi. Doç.Dr. Yüncü, “Kişilerin günlük rutinini kırması gerekir. İnternetin hayat kalitesini nasıl etkilediği sorulmalı, internet yüzünden yapmayı bıraktığı etkinliklerin listesi yapılarak gerçek yaşam etkinlikleri hayata geçirilmelidir. Aile ilişkileri zarar görenlerde ise Aile terapisi oldukça yararlıdır. Bağımlı kişiyi davranışları nedeniyle suçlamaktan vazgeçmeli, bağımlı kişinin tedavisine cesaretlendirilmeli, yeni hobiler edinilmeli, uzun tatil planları yapılmalı,  kişi duygularını dinleyebilmelidir” şeklinde konuştu. (İlyas Yıldız – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir