• DOLAR 32.588
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2414.266
  • ...
Geri Gönderme Merkezinde hukuksuzluk iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Suriye’den Türkiye'ye giriş yaparken gözaltına alınan ve 50 gündür Gaziantep Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi’nde insanlık dışı şartlarda tutulduğu iddia edilen Özbek uyruklu 6 kişinin durumları hakkında bilgi almak ve hukuklarını korumak isteyen Av Hüseyin Kurşun engellendi.

Gaziantep Mazlum Der Şube Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Kurşun, 24 Mayıs Cumartesi günü saat 15.15 sıralarında Gaziantep Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezinde insanlık dışı şartlarda tutulduğu iddia edilen Özbek uyruklu Abdulmajid Pulatov, Azizbek Eskhonkulov, İsokov Hayrullohuja, Medina Azimgulova, İlyos Makinov ve Muydin Makhsudov ile görüşmek istedi.

Gözaltındakilerle görüşmesi engellenen Av Kurşun, Avukat Hakları Merkezi Gaziantep Şubesinden ilgili meslektaşını ve Mazlum Der Şube Başkanını çağırarak, bu engellemeyi tutanakla tespit ettirdi.

Tutanak tutulması ve basının çağrılması üzerine işin ciddiyetini anlayan emniyet görevlileri, "Avukat bey biz öyle bir şey demedik içeri gelip şahıslarla görüşebilirsin"  diyerek geri adım attı. Polisin tavrına tepki gösteren Av. Kurşun ise, "İşimi yapmam sizin lütfünüze ve şefaatinize endeksli değildir. Tutanak tutuldu pazartesi Cumhuriyet Savcılığına konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacağım, geri adım atmam söz konusu değil ve siz isteseniz de istemeseniz de şahıslarla görüşeceğim."  diyerek ayrıldı.

Her defasında engellendim
Gaziantep Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi binası önünde bir açıklama yapan Av. Hüseyin Kurşun, “Suriye'den Türkiye'ye giriş yaparken gözaltına alınan ve 50 gündür gönderme merkezinde insanlık dışı şartlarda tutulan Özbek uyruklu şahıslar hakkında bilgi almak için defalarca gittim. Her defasında şahıslarla görüştürülmedim.  Engellenmemizin hukuk dışı olduğunu ve CMK 149. Maddesine göre bu şahıslarla görüşmek istediğimi belirttim, buna rağmen engellendim. Bu keyfi tutumu Gaziantep Barosu Avukat Hakları Merkezine bildirdiğimi söyledim.” dedi.

Sizi buraya kim gönderdi?
Geri gönderme merkezinde bulunan komiserin, ‘Siz bu şahısları nereden tanıyorsunuz?’,  ‘Sizi buraya kim gönderdi?’ gibi özel ve garip sorular yönelttiğini dile getiren Av Kurşun, “Bu sorulara cevap vermek zorunda olmadığımı belirttim. Görevli komiserin garip sorularına cevap vermeyince şahıslar hakkında çirkin söylemlerde bulunarak bu şahısların terörist olduklarını ileri sürdü.” ifadelerini kullandı.

Siz bunların kim olduklarını ve niçin burada olduklarını biliyor musunuz?
Av Kurşun, Geri Gönderme Merkezindeki komiserle diyalogunu şöyle anlattı: “Şahıslarla görüşme talebini vekâletname olmadığı için kabul etmeyen komiser, CMK.149. maddesi ve İfade Alma Yönetmeliğinin ilgili hükmüne göre avukatın vekaletnamesiz olarak gözaltında bulunan şahıslarla soruşturmanın her aşamasında görüşebileceğine ilişkin beyanım karşısında, ‘laf salatasına gerek yok, müdürümle telefonda görüştüm, görüşme talebinizi kabul etmiyorum.’  karşılığını aldım.”

Geri Gönderme Merkezi’nde işkence iddiası
Av Kurşun, Geri Gönderme Merkezinin yakınlarında bulunan bir esnafın kendisini işyerine çağırarak merkezde işkence yapıldığını söylediğini ifade etti. Av Kurşun, esnafın kendisine, "Ağabey, size bir şey söyleyeceğim ama lütfen onlara (polislere) söylemeyin, bu binada her gün akşam 19.00'da gelen bir polis,  şahıslara işkence yapıyor. Öyle ki, bağırma sesleri ta buraya kadar geliyor. Sanki evinde doluyor burada boşalıyor." dediğini belirtti.

Av. Kurşun son olarak, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezinde avukatların yabancı uyruklu müvekkiliyle görüştürülmediği için suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir