• DOLAR 32.602
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2491.942
  • ...
"Kanser tedavisinde diş hekimleri de tedavi ekibinde yer almalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş, baş ve boyun bölgesinde kanser nedeniyle tedavi gören hastaların sayısının her geçen gün arttığını, tedavi sürecinde kullanılan yöntemlerin ağız sağlığına olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti. Yrd. Doç.Dr. Ertaş, diş hekimlerinin bu hastalardaki enfeksiyon belirtilerini iyi bir şekilde tanımlayabilmelerinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

“Tedavi süresince diş eti sağlığı oldukça önemli”

Baş ve boyun kanserlerinde  tedaviye bağlı ağızda meydana gelen yan etkilerin, hastanın yaşam kalitesini ve tedaviye olan toleransını ciddi şekilde etkilediğini aktaran Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş; “Diş hekimleri onkologlarla birlikte tedavi ekibin üyesi olarak düşünülmelidir. Bu süreçte yer alan diş hekimi kanser tedavisini olumsuz etkileyebilecek ağız ve diş sağlığı sorunlarını kolayca tespit edebilir. Tedavi süresince  ağızda meydana gelen yan etkilerin şiddetini azaltmak için, tedavi öncesinde ve sonrasında gerekli koruyucu ve önleyici uygulamalarla hastaları ağız hijyenlerini korumaya teşvik edilmelidir” diye konuştu.

“Enfeksiyon riski artıyor”

“Tedavi sırasında acil bir diş problemi olduğunda onkologlar hastayı diş hekimine yönlendirmeli ve kan tablosu ile uygulanan tedavi hakkında bilgi vermelidir” diyen Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş, kanser hastalarının bu süreçte enfeksiyonlara karşı oldukça duyarlı olduğuna da dikkat çekti. Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş; “Kanser nedeni ile tedavi gören hastaların bağışıklık sistemi zayıfladığından uygulanan tedaviler nedeni ile enfeksiyonlara karşı risk artmaktadır. Özellikle de ağız dokuları bu durumdan en çok etkilenen ve ciddi yan etkilerin oluştuğu yapıdır. Kanser tedavisine bağlı ağızda meydana gelen yan etkiler, hafif ve geçici irritasyonlardan önemli hastalıklara, hatta ölüme kadar uzanan bir çerçevede gerçekleşebilmektedir. Bu sebeple diş hekimleri, bu hastaların tedavi ekibinde yer almalıdır” dedi.

“Uygun müdahale ölüm riskini azaltır”

Diş hekimleri tarafından tedavi öncesi yapılacak uygun müdahalelerin, hastalıkları ve ölümleri azalttığını söyleyen Yrd. Doç.Dr. Elif Tarım Ertaş; “Kanser tedavisi öncesi enfeksiyona sebep olabilecek unsurların yok edilmesi, tedavi süresince ve sonrasında ağız sağlığının geliştirilmesi için diş tedavileri uygulanmalıdır. Son bir yıl içinde diş hekimi kontrolünden geçmemiş, dişeti kanaması, dişeti hastalığı olan, uyumsuz proteze sahip, ortodontik bant ve braket taşıyan kanser tedavisi gören hastalar mutlaka diş hekimine yönlendirilmelidir” şeklinde konuştu. (İlyas Yıldız – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir