• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Kutlu Doğum Siyer Sınavı Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından her yıl düzenlenen Kutlu Doğum programları sonrası yapılan Kutlu Doğum Siyer Sınavı (KDSS)  büyük  katılımla yapıldı.

Diyarbakır merkez ve ilçelerinde yapılan sınavda heyecan doruktaydı. Sınavın en dikkat çeken katılımcısı ise Bismilli 71 yaşındaki Fesleddin Barut oldu.

Dereceye girenlerden  50 kişinin umre ile ödüllendirileceği Kutlu Doğum Siyer Sınavı,  erkeler için Diyarbakır Bağlar Fatih Anadolu imam Hatip Lisesinde, bayanlar için ise 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesinde yapıldı.

Katılımın yoğun olmasından dolayı bazı sıralara ikişer kişi oturtulduğu gözlenen sınavda geç kalanlar salon görevlilerinin yardımıyla sınava dahil edildi. 2 saat devam eden sınav için hazırlanan A ve B kitapçıklarında Hz Peygamberin hayatı ile ilgili sorular soruldu. 15 yaş altı ve 15 yaş üstü olacak şekilde 2 kategori olarak düzenlenen kitapçıklarda adaylara 100 soru yöneltildi.

"Peygamber Sevdalıları Platformuna müteşekkiriz"

Çocukları sınava giren aileler, çocuklarını okul önünde merakla bekledi. Yapılan KDSS sınavı ile çocuklarının Peygamberi ve Peygamberin hayatını öğrenmeye daha da gayret ettiğini ve bu vesileyle güzel bir amaca hizmet edildiğini belirten aileler, sınavı düzenleyen Peygamber Sevdalıları Platformuna müteşekkir olduklarını ifade ettiler.

Sınav ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Sınav Salon görevlilerinden Eğitimci Fatih Taş, Nisan ayında Peygamber (sav)`i çok güzel bir atmosferde anlamaya çalıştıklarını ve bunu yaptıkları etkinliklerle sürekli gündemde ve diri tutmaya çalıştıklarını belirterek yapılan sınavın, meydanlarda anlatılan, anlaşılmaya çalışılan peygamberi daha iyi tanıma ve yaşamaya gayretin bir adımı olduğunu ifade etti.

"Teveccüh beklentimizin çok  üstünde"

Taş, " Kutlu Doğum Siyer Sınavı`nı yapılan etkinliklerin güzel bir neticesi olarak değerlendiriyoruz. Sınavı başarıyla geçen kardeşlerimize bir de güzel bir hediyemiz olacak. Sınavda ilk 50`ye giren kardeşlerimiz Umre ile ödüllendiriliyor. Allah`a şükür katılım oldukça yoğun. Teveccüh beklentimizin çok  üstünde. Katılım yüksek olduğu için bazı sınıflarda bir sıraya iki kişi oturtmak durumunda kaldık.  Çok şükür şu ana kadar herhangi bir sıkıntı da olmadı." ifadelerini kullandı.

Bayan ve erkeklerin ayrı binalarda sınava girmesini "hassasiyetimiz" olarak değerlendiren Taş, Türkiye`de karma eğitim beraberinde getirdiği sorunların acı meyvelerini bu gün toplumun açıkça müşahede ettiğini ve Avrupa`nın bile bu durumdan muzdarip olarak bir çıkış yolu aradığını söyledi.

Taş, " bu durum başlı başına bir sorun. Bu gün artık bu sorun bilimsel anlamda da dile getiriliyor. Bu bağlamda bizlerde karma bir sınav tarzını benimsemiyoruz. Zaten bölge halkının da bu konuda hassasiyeti var. Dolayısıyla bayanlar ayrı, erkekler ayrı okullarda sınava girecek şekilde bir düzenleme yaptık." ifadelerini kullandı.

"İnsanımız bu gün adeta bir hayır yarışına girmiş durumda"

Yapılan sınavla ilgili olarak düşüncelerini dile getiren salon görevlilerinden Hacer Enayçi ise, Kutlu doğumun Peygambere olan sevginin ve örnekliğinin bir belirtisi olduğunu söyleyerek, bu gün yapılan siyer yarışmasının da kendirlerine örnek aldıkları Peygamberi daha iyi tanıma adına atılmış bir adım olarak değerlendirilmesini istedi.

Enayçi, "Siyer sınavına çok yoğun bir katılım var. Ülke genelini düşündüğümüzde gençleriyle, çocuklarıyla, hatta yaşlılarıyla onbinlerce insanımız bu gün peygamberini daha iyi tanıdığı gerekçesiyle adeta bir hayır yarışına girmiş durumda. Çok şükür bu sevindirici bir durum. Hatta bizler burada izdiham yaşadık ve bir kısmını başka bir okula aktarmak durumunda kaldı. Tabi bu memnuniyet verici." dedi.

Sınavı başarıyla bitiren ilk 50 kişinin Umre ödülüyle ödüllendirilmesinin güzel olduğunu ancak asıl güzelliğin ve en güzel hediyenin peygamberi en iyi şekilde anlamak olduğunu dile getiren Enayçi, "Hz.  Peygamberi özümsemiş ve hayatının en iyi şekilde öğrenerek bir örneklik teşkil edecek konuma getirmiş olmak bizim için en güzel hediye. Bu,  O`nu öğrenmek için bize yeterli bir nedendir." ifadelerini kullandı.

Siyer Sınavına ilçelerden de yoğun katılım

Diyarbakır merkezin yanı sıra Bismil ve Ergani de de yapılan sınava yüzlerce kişi katıldı. Özellikle Bismil ilçesinde düzenlenen sınava 71 yaşında katılan Fesleddin Barut, görenlere “maşallah” dedirtti.

Bismil Mecit Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yarım saat önce sınav salonuna alınan katılımcılara su ve şeker ikram edildi.

"Allah kısmet ederse o mukaddes toprakları görmek istiyorum"

Sınavda en çok dikkati çeken ise 71 yaşındaki Fesleddin Barut oldu. Sınav çıkışında görüşlerini aldığımız Fesleddin Dede, Kutlu Doğum Siyer Sınavı’na girmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

En büyük  arzusunun mukaddes toprakları ziyaret etmek olduğunu söyleyen Fesledin Dede, bu amaçla sınava girdiğini ifade etti. Fesledin Dede, “Sınavdan umutluyum. Allah kısmet ederse o mukaddes toprakları görmek istiyorum. Bu  sınavı düzenleyenlerden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sınav hakkında bilgi veren Peygamber Sevdalıları Platformuna üye derneklerden Bismil Vefa-Der üyesi Fuat Ayaş, sınava toplamda 210 kişinin katıldığını aktardı. Bismil’de bu yıl Kutlu Doğum Siyer Sınavı’nın 3.sünü düzenlediklerini ifade eden Ayaş, “1. Kategori Yetişkinlerde bay ve bayan toplamda 125 kişi sınava katıldı. Çocuklar için olan 2. Kategoride ise 85 kişi katıldı” dedi.

Ayaş, son olarak ilçeden dereceye girenlere çeşitli hediyelerin verileceğini ifade etti

Ergani`de ise saat 10.00‘da Atatürk İlk Öğretim Okulunda düzenlenen siyer sınavına 225 kişi katıldı. Sınava giren bayan katılımcılar için ayrı, erkek katılımcılar için de ayrı sınıflar tahsis edildi.

Sınavda büyükler kategorisi için 100, küçükler kategorisi için ise toplam 80 adet soru soru soruldu. (Fikret Özkan  / Veysi Demirci / Aydın Bal -İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir