• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
 ‘Alman İstihbaratı, Camiye Gidenleri Fişledi’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BERLİN – Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti iç istihbarat teşkilatının geçen 10 yıllık dönemde, Cuma namazına giden çok sayıda kişiyi fişlediği ortaya çıktı.

Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Belit Onay, eyalet hükümetinin, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reform amacıyla kurulan komisyonun hukuka aykırı fişleme olayını ortaya çıkardığını bildirdi.

AA muhabirine konuşan Onay, “Cuma namazına gitmek, Anayasal bir hak. Aşağı Saksonya eyaletinde Müslümanlar din ve vicdan özgürlüklerini kullandıkları için takip altına alınmışlar. Anayasal özgürlüklerini kullandıkları için Anayasayı Koruma Teşkilatı yani iç istihbarat tarafından izlenmişler. Bu tam bir skandal” dedi.

Eyalette Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) iktidarda olduğu geçen 10 yıllık dönemde camilerde Cuma namazları öncesinde polis kontrolleri yapıldığını ve Müslümanların potansiyel şüpheli görüldüğünü belirten Onay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen seneki hükümet değişikliğinden sonra eyaletteki Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reform çalışması yapıyoruz. Araştırmalarımızda şu ortaya çıktı. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın veri bankasında yaklaşık 9 bin kişinin kaydı var. Bu 9 bin kişi Anayasa’ya aykırı faaliyetleri şüphesiyle, anayasa düşmanlığı iddiasıyla takip altına alınmış. Ancak bu kayıtların yüzde 40’ında sıkıntı var.”

Haklarında somut şüpheler olmamasına rağmen birçok kişinin takip altına alındığını, hakkında şüphe ortadan kalkan kişilerin ise takip edilmesine devam edildiğini belirten Onay şunları kaydetti:

“Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın veri bankasındaki kayıtların yaklaşık yüzde 20’sinin herhangi bir yasal dayanağı yok. Diğer bir yüzde 20’lik bölüm ise yasal olarak tartışmalı. Bu kayıtlar arasında yaklaşık 100 Müslüman var. Bu kayıtlardaki Müslümanların fişlenmelerinin nedeni yalnızca Cuma namazına gitmeleri. Bazı camilerde Cuma namazına gittikleri için takip altına, kayıt altına alınmışlar. Hiçbir şekilde bir şiddet eylemleri yok, bu yönde bir ifadeleri yok, somut şüphe yok.”

İktidardaki Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti koalisyon hükümetinin ilk olarak bu tartışmalı fişleme uygulamasını dondurduğunu, haksız yere fişlenenlerin kayıtlarının silindiğini belirten Belit Onay, “Şu anda bir analiz sürecindeyiz. Kimlerin sorumlu olduğunu, nerelerde hatalar yapıldığını tespit ediyoruz. Ardından bu gibi olayların tekrarlanmamasını sağlayacak şekilde reformlar, yeni yasal düzenlemeler yapacağız. İç istihbarat, yani Anayasayı Koruma Teşkilatı yasasını değiştireceğiz” dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir