• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haydi, Kızlar Başörtülü Olarak Okula!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Mustazaflar ile Dayanışma Derneği`nin (Mustazaf Der) Türkiye genelinde başlatmış olduğu "Tesettür Seferberliği" kampanyası okulların açılmasına kısa bir süre kalmasıyla yeni bir sürece girdi. Bu anlamda Mustazaf Der okullarda başörtüsünün önündeki yasal olmayan engellerin kaldırılması için, "Müslüman halkımızdan kız çocuklarını okulla başörtüsü ile göndermesi" çağrısında bulundu. Diyarbakır Mustazaf Der Şubesi de bir açıklama yaparak genel merkezlerinin yaptığı çağrıya destek verdiklerini açıkladı.

 

İlköğretimlerde Başörtüsü Önünde Herhangi Bir Hukuki Engel Yok
Mustazaf Der Diyarbakır Şube Başkanı Nuri Güler yaptığı açılamada, başörtüsünün, Allah`ın bir emri olduğu için bu hassasiyeti gösterdiklerini belirterek, "Oruç nasıl farz ise, namaz nasıl farz ise Müslüman bir bayanın da örtünmesi fazdır. Müslüman halkımıza çağrımız kız çocuklarını başörtüsü ile okula göndermeleri ve bu alanda çocuklarını İslam ve başörtüsü bilinci ile yetiştirmeleridir." İfadelerini kullandı.

İlköğretim okullarında hukukken başörtüsü önünde herhangi bir engellin olmadığını söyleyen Güler açıklamasına şöyle devam etti: " Hükümet demokratik adım atacaksa ve demokratik açılıma devam edecek ise başörtüsü ve tesettüre çözüm getirerek yapmalıdır. Demokratik açılım ve çözümlerde herkesim nasibini aldı. Maalesef İslam beldesinde olan İslami kesimler payını alamadı. Geçen yıl haksız ve hukuksuz bir şekilde ilköğretim öğrencileri mağdur edildiler. Biz istiyoruz ki bu keyfi ve hukuksuz uygulamalar hükümet ve halkın gündemine otursun. Çünkü bu Allah`ın(cc) bir farziyetidir. Hukuken ve yasal olarak ilköğretimlerde bir sıkıntı olmamasına rağmen keyfi yasaklar devam ediyor."

 

İşgüzar İdareciler Durumdan Vazife Çıkartıyorlar
"Başörtüsüne çözüm getirilirken, yasal düzenlemede hiçbir hukuki boşluk bırakılmamalıdır, hukuki düzenlemelerde boşluk olmamalı ki işgüzar idareciler vazifeden durum çıkarmasın" uyarısında bulunan Güler açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz sadece üniversitelerde değil hayatını her alanında başörtüsü ve tesettürün serbest olmasını istiyoruz.

Üniversitede başörtüsü serbest, kamuda yasak, bu izah edilebilir bir mantık değil, kesinlikle bu mantıki bir yaklaşım tarzı değil. Madem tesettür ve başörtüsü insani bir hak olarak üniversitelerde serbest ise yaşamın her alanında serbest olmalıdır. Hükümet acilen bir çözüm getirmelidir, çözüm herhangi bir yaş ve alanla sınırlı kalmamalı ve yasak yetkisi kimsede olmamalıdır. Başörtüsü sorunu inanç özgürlüğü alanında olmalıdır ve başörtüsü serbestîsi Anayasal güvence alına alınmalıdır."

 

Müfettiş Raporu: Kızların Okullara Gitmemesinin Sebebi Başörtüsü Yasağı
Devlet ve hükümet, özellikle Güneydoğuda "Haydi Kızlar Okulla" kampanyasını sık sık başlatarak kızların okula gitmesini teşvik ediyor diyen Güler,"Bölge halkı kız çocuklarını okulla elbette göndermek istiyor, ama okulun önündeki keyfi ve hukuksuz engeller kaldırılmalı ve yeni düzenlemeler yapılmalıdır.

Başörtüsü önündeki engeller kaldırılırsa bölge halkında kızlarını okula göndermemezlik olmaz" şeklinde konuşarak şu ilginç tespiti dile getirerek sözlerini bitirdi: " Geçen yıl Milli Eğitime Müfettişleri bu bölgeyle bir rapor hazırladılar. Hazırlanan raporda bölgede ailelerin kız çocuklarını okula göndermemelerinin en büyük nedeni başörtüsü önündeki engellerdir dediler. Ama bakanlığa sunulan bu tespit hiç gündeme getirilmedi."

Osman İçli - İLKHA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir