• DOLAR 32.552
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2426.69
  • ...
Somali`de Açlığın Ayaklardaki İzleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Açlığın ve kıtlığın yaşandığı Somali`de, yaşlı, sakat, çocuk, bebek demeden göç yoluna koyulan yüz binlerce Somalili, başkent Mogadişu`daki kamplara ulaşabilmek için gece gündüz demeden yürüdü.

Yaklaşık bir ay boyunca yüzlerce kilometre yol yürüyerek Mogadişu`ya ulaşan insanların olduğu kamplarda, bir çocuğun ayağı bile yaşanan acıyı anlatmaya yetiyor.

Somalililerin büyük bir bölümünün ayak tabanları göç yolunda parçalanmış ya da nasır bağlamış. Çıplak ayak ve terlikle yürünen kilometrelerce yolda yara olup enfeksiyon kapan ayak ve parmaklar ise hastanelerde kesiliyor.

Beydaba kentinden ailesiyle birlikte göç eden 57 yaşındaki Ahmed Muhammed, yaklaşık 20 gün yol yürüyerek Mogadişu`daki kamplara ulaşmış. Yolda ayak parmakları parçalanan Muhammed`in parmaklarının bir kısmı Benadır Hastanesi`nde kesilmiş.

Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadıkları Beydaba kentinden, açlık ve kuraklıktan kurtulmak için ailesiyle göç ettiklerini söyledi.

Ailesiyle yaklaşık 300 kilometre yol yürüdüklerini anlatan Muhammed, terlikle yürümek zor olduğu için zaman zaman çıplak ayakla yürüdüklerini kaydetti.

Göç esnasında ayaklarının yara olduğunu, ancak yaşamak için yürümek zorunda olduklarını belirten Muhammed, ``Yol boyunca arazilerden yürüyorsunuz. Arazilerde sivri taşlar, dikenler, çalılar var. Ayaklarınızın yara olmaması mümkün değil ama yürümek zorundaydık`` dedi.

-``ALLAH KİMSEYİ...``-

Yürümeye devam ettikçe ayakta oluşan yaraların daha da derinleştiğini ifade eden Muhammed, kendilerinin yolda bu yaraları bezlerle sarmaya çalıştıklarını söyledi.

Mogadişu`ya geldiklerinde ayak parmaklarındaki yaraların iyileşmemesi üzerine hastaneye gittiğini anlatan Muhammed, enfeksiyon kaptığı belirtilen ayak parmaklarının hastanede kesildiğini kaydetti.

Ailesiyle birlikte Mogadişu`ya ulaştıkları için şanslı olduklarını belirten Muhammed, ``Allah kimseyi göç etmek zorunda bırakmasın`` dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir