• DOLAR 32.514
  • EURO 34.573
  • ALTIN 2490.27
  • ...
`Suyun Rüyası` Ebru severlerle buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil’in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte ebru sanatının incelikleri anlatıldı. 

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve üniversite yönetiminden yönetici ve akademisyenlerin katıldığı etkinlikte ilk olarak Dicle Üniversitesi Anadolu El Sanatları Kulübü’nün faaliyetlerinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi gösterildi. 

Hikmet Barutçugil’in biyografisinin fotoğrafları eşliğinde okunmasının ardından Barutçugil, “Suyun Rüyası Ebru” adlı kitabından ve ebru sanatının uygulanmasından bilgiler sundu. 

Ebrunun şiirsel bir sanat olduğunu, rüyalarda ve hayallerdeki çizgilerin ebru ile hayat bulduğunu söyleyen Barutçugil, ebrunun dinlendirici bir sanat olarak hislerle duygularla tekneye yansıdığını, renklerin su ile buluştuğunu söyledi. 

Ebru Sanatının ismini Farsça’da bulut gibi anlamına gelen Ebri’den aldığını ifade eden Barutçugil,15’e yakın kitabında ebru sanatı tarihini, ebru yapımında kullanılan malzemeleri, ebrunun uygulanması, geleneksel ve çiçekli ebru yapımı ile örnekleri, ebru yapımında karşılaşılabilecek sorunlar ve çareleri anlattığını dile getirdi. 

Barutçugil, Ebru’nun bir resim sanatı olmakla beraber aynı zamanda nükteli bir şiir, yumuşak bir ezgi olduğunu da vurgulayarak, suyun yalınlığı, renklerin düğünü, insanın duyguları, doğanın kusursuzluğu ve yaratanın tekliğinin ebru sanatında buluştuğuna dikkat çekti. 

Barutçugil yaptığı konuşma sonrası konferansta, salonda bulunanlar da ebru hakkında merak ettikleri soruları cevaplandırdı. 

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da, Barutçugil’in anlattıklarından faydalandıklarını ve önümüzdeki dönem kendisinin derin düşüncelerinden tekrar yararlanmak istediklerini vurgulayarak, Dicle Üniversitesi olarak kendilerini her zaman üniversitede ağırlamak istediklerini söyledi. 

DÜANES’in sergilerde sattıkları ebru desenli ürünlerin ücretleri ve Sosyal Bilgiler Kulübünün topladıkları mavi kapak ile kermeslerden elde ettikleri gelirlerle engelli iki vatandaşa tekerlekli sandalye verildi. Rektör Saraç ve Barutçugil’in takdiminde tekerlekli sandalyeleri temsilen Sosyal Bilgiler Kulübü başkanı M. Cihan Şimşek ve Dicle Üniversitesi Kültür Mutfağı (DÜKM) başkanı Miraç Can aldı. 

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç katılımlarından dolayı Hikmet Barutçugil’e fincan takımı hediye etti. 

Fotoğraf çekiminin ardından konuklarla beraber sergi salonuna geçen Saraç ve Barutçugil, DÜANES kulübü Ebru Eğitmeni Nuray Hattapoğlu ve Hikmet Barutçugil’in Tezhip sanatçısı eşi Füsun Barutçugil’in de katılımıyla birlikte açılış kurdelesini kestiler. 

Sergi, 5 gün boyunca ebru sanatı meraklılarında ziyaret edilebilecek. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir