• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
Mazlum Der`den Cenevre Çağrısı Hatırlatması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Mazlum Der Diyarbakır Şubesi yayınladığı bir basın açıklamasıyla PKK`nin bu tavrının taraf olduğu Cenevre çağrısına aykırı olduğunu hatırlatarak, çocukların bir an önce geri göndermesi gerektiği ifade edildi.

PKK`nin 23 Nisan 2014 tarihinde Lice kırsalına piknik bahanesiyle götürülen çocukların dağa çıkarılması gündeme gelmişti.

M. Sinan Böçkün`ün bırakılmasına kadar uzanan süreci değerlendirerek, o dönem yaptıkları Cenevre Çağrısına uyulması çağrısına işaret edilen basın açıklamasında; "M.S. Böçküm’ün ailesine geri gönderilmesi üzerine Gündüz ve Eren aileleri MAZLUMDER’e başvuruda bulunarak kendi çocuklarının da aynı pikniğe gidip dönmediklerini ve M.S. Böçküm gibi PKK dağ kadrosuna katıldıklarını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Başvuru yapan ailelerin çocukları H. Gündüz (kız) ile F.A. Eren (erkek) henüz 16 yaşına girmemiş çocuklardır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Adana’da ikamet eden Temel ailesinin 15 yaşındaki oğlu H.Temel`in de 4 Nisan 2014 günü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü etkinliklerine katılmak üzere Urfa/Halfeti’deki köyüne gittikten sonra bir daha geri dönmediği ve alınan bilgilere göre H. Temel`in PKK dağ kadrosuna katıldığının kanaatinin hasıl olduğuna değinildi.

"16 yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde örgüte kabul edilmeyeceklerdi"
M. S. Böçküm olayı üzerine yaptıkları çağrıyı Gündüz, Eren ve Temel ailelerinin çocukları için de yinelediklerini ifade edilen basın açıklamasında; "Şayet H. Gündüz (kız), F.A. Eren (erkek) ve H.Temel (erkek) isimli çocukların PKK’ye katılmaları söz konusu ise, öncelikle PKK’nin çocukların iadesi ile ilgili derhal harekete geçmesi gerekmektedir. Yine ilgili kurumların konuya H.Gündüz, F.A.Eren ve H.Temel’in “çocuk” olmaları nedeniyle hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

Zira HPG/PKK’nin 5 Ekim 2013 tarihinde imzalamış olduğu ‘Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname (Cenevre Çağrısı)’ kapsamında 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden korumaya dair yükümlülükleri bulunmaktadır. Yine bu sözleşmeye göre 16 yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde örgüte kabul edilmeyeceklerdir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak PKK`nin ivedilikle mesuliyetlerinin gereğini yerine getirmeleri çağrısında bulunularak çocukların geri gönderilmesi istendi.
(Fikret Özkan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir