• DOLAR 32.544
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2427.109
  • ...
`Soma`yla dayanışma içinde olmalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyolog Vahit Eser, “ Bugün sergileyeceğimiz örnek davranış, yarın torunlarımıza bu tür afetlerde neler yapılacaklarını gösteren en güzel örnek ve miras olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Faciada hayatını kaybeden madencilere Allah’tan af ve mağfiret, yaralılara acil şifalar, ailelerine ve yetimlere sabır dileyen Eser, böylesi büyük facialar ve tabii afetlerin toplumsal dayanışmanın en üst düzeyde olması gereken zamanlar olduğunu söyledi. 

“Soma halkıyla en üst düzeyde dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz”
Faciada hayatını kaybeden 301 madencinin yasını en iyi anlayan halkın Bingöl halkı olduğunu düşünerek bazı tavsiyelerde bulunmak istediğini ifade eden Eser, “2003 Bingöl depreminde ülkemiz içinde ve dışında yaşayan insanlarımız nasıl bizim için seferber olduysa biz de bu faciayı yaşayan Soma madencileri ve halkıyla en üst düzeyde dayanışma içinde olduğumuzu göstermeliyiz.”ifadelerini kullandı. 

“301 madencinin son anları hatırlanmalıdır”
Eser konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bunun için Bingöllümüzü temsilen bir taziye heyeti oluşturulmalıdır. Bu heyette milletvekillerimiz, valimiz ve belediye başkanlarımız, siyasi parti başkanları, STK başkanları ve kanat önderlerimizden oluşan 30 kişilik bir heyetle madencilerimizin taziyelerine gidilmeli, aileler, yetimler ve yaralılar ziyaret edilmeli, facianın olduğu maden ocağı madencileri anmak için gidilmeli, 301 madencinin son anları hatırlanmalıdır. Ruhlarını teslim etmeden önce kimi madencilerin kömür tozuyla teyemmüm aldıkları, kimilerin dua etmeleri, kimilerin namaz kılmaları, kimilerin gaz maskesi biten arkadaşının direnci kırılmasın diye benimki de bitti demesi. Kimisinin kurtarma ekibine beni değil ben bekârım Mustafa’yı kurtarın çünkü o 7 aylık evli demesi… vb. kahramanlık örneklerini görüyoruz.” dedi. 

“Doğu batı kardeşliğinin en güzel örneği olacaktır”
Deprem afetini yaşayan Bingöl`den Soma’ya uzanan yardım elinin ve yapılacak ziyaretin sembolik değeri ve yankısının büyük olacağını belirten Eser, "Milli takım futbolcularının ziyareti kadar değerli olacaktır. Doğu-Batı kardeşliğinin en güzel örneği olacaktır. Barış sürecinin devam ettiği silahların sustuğu bir dönemde ülke barışına katkı sunacaktır. Bizim başımıza gelen depremde bir millet nasıl seferber oluyorsa Bingöl halkının da duyarlılığını ve yardımseverliliğini Somanın acısını iliklerine kadar hissettiğinin en güzel örneği olacaktır.” ifadelerine yer verdi. 

"Somalı kardeşlerimize Bingöl`den yardım elinin uzanması gerekir”
Soma`ya Bingöl`den yardım elinin uzanması gerektiğini belirten Eser, “Bingöllümüzde Soma faciasıyla ilgili yardım kampanyası yapılmalı. Bu kampanyada hedef bir milyon TL olmalı. Resmi kurumlarımız 500 bin TL, özel kurumlar, STK’lar, iş adamlarımız esnafımız ve tüm halkımız 500 bin TL`yi karşılamalı. Toplamda bir milyon TL Soma`ya giden taziye heyetimiz tarafından madencilere ulaştırılmak üzere Soma kaymakamlığına teslim edilmelidir. Bugün Bingöl olarak bir milyon TL bağışlayalım inanıyoruz Rabbimiz bu dünyada da ahirette de bunu Bingöl`ümüze misliyle verecektir.” dedi. 

“Bu acılar ve facialar her zaman yaşanmaz”
"Bu acılar ve facialar her zaman yaşanmaz” diyen Eser sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün sergileyeceğimiz örnek davranış, yarın torunlarımıza bu tür afetlerde neler yapacaklarının, en güzel örneği olacaktır."   (Nihat Kanat - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir