• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...
İhmale Kanıt Olacak Kayıtlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dâhil tüm bilgi ve belgelerine el konuldu.

Doğan Haber Ajansı`nın haberine göre, el konulan şirket bilgisayar kayıtları, kaza günü ile kazadan iki gün önce gaz sensörlerinin uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığını ortaya çıkardı.

Bu iki uyarıda da karbonmonoksit seviyesinin yüzde 50’nin üzerine çıktığı tespit edildi.

Bu, yangının küçük çapta da olsa başladığını ya da başlamasına uygun ortamın oluştuğu anlamına geliyor.

Kayıt deftere işlenmedi

Bu uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadan madende çalışma sürdürüldü. Üstelik karbonmonoksit miktarının deftere işlenmediği ve işletme müdürü tarafından da imzalanmadığı belirlendi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre, olayın trafo patlamasından kaynaklanmış olamayacağını söyledi.

Şahiner “Bilirkişi heyetinin Cumhuriyet savcılarımızla yapmış oldukları keşif sonucunda verdikleri ilk ön rapora göre havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği, bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği... Meydana gelen olayın kömürün kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtilmiştir.” dedi.

Suçlama: ölüme sebep olmak

Faica ile ilgili 25 kişi gözaltına alındı. 5’i tutuklandı. Bu kişilerin soruşturmasında “Taksirle çok sayıda kişinin ölümüne neden olmak” suçlamasıyla yürütülüyor. Savcılar, toplanacak yeni deliller doğrultusunda soruşturmanın “Bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne neden olmak” suçuna dönüşebileceğini söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir