• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
301 Kişi Öldü Akıl Başa Geldi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamza Yılmaz / Haber ve Yorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın bu hafta açıklaması beklenen 7 maddelik eylem planı, Madencilik sektöründe köklü değişiklikler getirecekmiş. Kusura bakmasınlar ama insana günaydın derler. Allah için düşünülen bu köklü değişiklikler 301 madenci ölmeden önce yapılsaydı kıyamet mi kopardı. Bir değişiklik veya düzenleme olması için illa insanları ölmesi, yüreklerin yanması, ocaklara ateş düşmesi mi gerekiyor. Artık bu kafanın değişmesi lazım. İnsan hayatı bu kadar değersiz olmamalı.

Ayrıca sadece maden sektörü değil köklü düzenleme bekleyen nice sektörler var. Tamam bu facia bir milat olsun ama bir daha ocaklara ateş düşmesin. Yetkililer üzerlerine düşeni yarın değil bugünden yapsın.

 

İLGİLİ HABER

İşte köklü değişiklik olarak belirtilen başlıklar:
Madenlere yönelik çalışma mevzuatını baştan aşağıya değiştirecek düzenleme için ilk olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organisation-ILO) sözleşmesi imzalanacak. ILO`ya uyulana kadar tüm çalışmalar askıya alınacak. Teftiş raporları raftan inecek, teftişe de `teftiş` gelecek.
Diğer taraftan ailelere tazminat paketi için yeni düzenlemeler gündeme gelecek. `Eylem Planı` kapsamında yaraların sarılması için ailelere geniş tazminat paketi hazırlanacak, yargı sürecinde hukuki destek verilecek.
İşte Başbakan Erdoğan`ın bu hafta içinde açıklayacağı paketin detayları:

* MADENCİLİKTE OHAL: Tüm madenlerde olağanüstü hal ilan edilecek. Kömür madenleri ile yer altı işletmeciliği yapılan ocaklarla ilgili daha önceden yapılan inceleme ve teftiş raporları, raflardan indirilecek, yeniden ele alınacak. Kurulacak yeni komisyonlar ve değiştirilecek yeni mevzuat ışığında denetimler bir kez daha yapılacak.

* İŞ MEVZUATI YENİLECEK: Madencilikle ilgili tüm iş mevzuatı silbaştan yenilenecek. Madencilerin çalışma şartları en gelişmiş ülkeler seviyesine çekilecek.

* ILO SÖZLEŞMESİ İMZALANACAK: Bu çerçevede tüm madenlere Yaşam Odası ve can güvenliğini maksimum seviyeye çıkartacak olan Uluslararası Çalışma Örgütü`nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi" imzalanacak. Bu çerçevede, işletmelerin sorumlulukları artacak, madencilerin çalışma şartları ve koşulları en ileri seviyeye yükseltilmiş olacak.

* UYANA KADAR ÇALIŞMA YOK: Tüm madenlerde, "ILO 176" sözleşmesine uyum sağlanana kadar çalışmalar askıya alınacak.

* BAKANLIKLARA DENETİM: Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere maden teftişleri yapan tüm kamu birimleri ayrıca denetlenecek.

* ŞEFFAF SORUŞTURMA SÜRECİ: Kamuoyu vicdanını rahatlatacak ve adaleti sağlayacak yargılama süreci için teminat verilecek. Şeffaf bir yargılama sağlanmasının yanında, tüm kamu personelinin de ihmal ve kusurlarının incelenmesi için gerekli izinler verilecek. Ailelere yargı süreçlerinde destek verilecek.

* TAZMİNAT PAKETİ: Ailelere vazife malullüğünün yanı sıra, yüksek tazminatlar ödenecek. Çocukların tüm eğitimleri devlet garantisinde burslu olarak sağlanacak.

ŞEHİT SAYILACAKLAR
Düzenlemeler kapsamında Başbakan Erdoğan da Soma kurbanlarının `sivil şehit` sayılması için talimat verdi.

"ILO 176" NE GETİRECEK?
ILO Sözleşmesi`nin imzalanmasıyla madenlere çalışma standartları getirilmiş olacak. O standartlar çerçevesinde yapılacak teknik, yasal düzenlemeler kapsamında yer altındaki tüm kişilerin isim ve konumları bilinmesi için sistem kurulacak. Yine elektrik, iletişim, çalışma koşullarına da standart getirilecek.
Madenden yüzeye ayrı ayrı iki çıkış sağlanacak. Çalışma ortamının izlenme, değerlendirilme ve düzenli teftişi sağlanacak. Tüm yer altı çalışma mekânlarının yeterli havalandırması sağlanacak. Olası arıza, afet gibi durumlar için işletme bünyesinde gerekli tedbir ve önlemler alınacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir