• DOLAR 32.572
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2438.004
  • ...
Göçerler yayla yollarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Temel geçim kaynakları hayvancılık olan konargöçerler, havaların ısınmasıyla Mayıs ayının ortalarına doğru yaylalara çıkmaya başladılar. Her yerde olduğu gibi Kozluk’ta da konargöçerler serin yaylalara doğru yol almaya başladılar. 

Havaların soğumasıyla birlikte yaylalardan gelip Kozluk ilçesinin ova ve vadilerine yerleşen konargöçerler, havaların ısınmasıyla birlikte tekrardan yaylalara doğru yol almaya başladılar. 

Sıcakların yükseldiği havadan dolayı hayvanlarını yaylalara götürmek için durmadan yayla yolculuklarına devam eden Kozluk konargöçerleri, 10-15 günlük bir yolculuktan sonra yerlerine varabilecekler. 

Atlarının ve eşeklerinin sırtlarına bindirdikleri yükleriyle birlikte, yüzlerce koyun ve keçileriyle 3 gündür yayla yolculuklarına başlayan konargöçerler, gittikleri köylerde genelde istenmiyor. 

Yol güzergâhlarında bulunan köylerde geceyi geçirmelerine köylüler tarafından izin verilmediğini söyleyen konargöçerler, bütün köyleri geçtikten sonra daha rahat ve ferah bir yolculuk yaptıklarını dile getirdiler. 

Yayla yolculuklarının 10- 15 günlük gibi bir sürede geçtiği öğrenilen konargöçerler, yolculuklarında tehlikeli yılan ve hayvanlara karşılık kendilerini koruyacak malzemelerini de beraberlerinde götürüyorlar.   (M. Said Aksoy - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir