• DOLAR 32.518
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2424.816
  • ...
Diyarbakır `da koyun kırpma dönemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Sıcakların başlamasıyla birlikte, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar koyun kırpma işlemine başladı.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Bayrak (Sayrek) Köyünde sıcakların artmasıyla birlikte koyunlarını sağlıklı bir şekilde gelişmesi için koyunlarını kırpan köylüler, elde ettikleri yünü ise satarak bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Koyun sahiplerinden İzzet Şahin, bölgede  sıcakların başlamasıyla koyunlarını  her yıl  olduğu gibi  bu yıl da kırpmaya başladıklarını belirterek, “Nedeni ise sıcakların başlamasıyla koyunların üzerindeki fazlalık kendilerine eziyet olup, bunla birlikte sağlık problemlerine de neden olabiliyor.Bunların başında sıcaktan kaynaklanan yanmalar ve yine aşırı sıcaktan dolayı koyunlarda oluşan iştahsızlık.Tedbir alınmadığı taktirde ölümlerine dahi neden olabiliyor.Bundan dolayı koyunlarımızı kırparak hem onları eziyetten korumuş oluyoruz, hem de sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamış oluyoruz.’’ Dedi.

Şahin konuşmasının devamında  günde ortalama 20 koyun kırptıklarını, bunun aşrı sıcaklardan ötürü hayli zor olduğunu belirterek, “Bir koyun da ortalama 1,5 ile 2 kilo yün çıkarıyoruz. Bu yünleri temizledikten sonra ihtiyaca göre kimilerimiz yatak, yastık, yorgan ve keçe olarak kullanırken, kimimiz de bu yünleri satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz.’’ Söyledi.

200 koyuna sahip Şahin, koyun kırpma işlemi kendileri için ortalama 10 gün sürdüğünü ifade etti.

( Murat Yaman – İLKHA )

Bu haberler de ilginizi çekebilir