• DOLAR 32.602
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2493.749
  • ...
Bosna`da son yılların en büyük sel felaketi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Sellerle birlikte yaşanan heyelanlar da ülkede karayolu ulaşımını önemli ölçüde etkiledi. Ülkede selin etkili olduğu birçok bölgeye karayoluyla ulaşım sağlanamıyor. Selin etkilediği bölgelere ise ulaşım sadece askeri helikopterlerle sağlanıyor. Ülkede sadece 4 adet olan askeri helikopterlerle selden etkilenen bölgedeki insanlara bir taraftan gıda ve su ulaştırılmaya çalışılıyor, diğer taraftan da hasta ve zor durumda olanlar kurtarılıyor.

Bosna Hersek`i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti bölgesinde bulunan Doboy kentinde, suların çekilmesiyle 6 kişinin cesedine ulaşıldı. Bosanski Şamats kentinde ise bir vatandaşın sulara kapılarak hayatını kaybettiği öğrenildi. Bosna Sırp Cumhuriyeti`nde dün de seller yüzünden 3 kişi hayatını kaybetmişti. Son bilançoyla birlikte ülkede seller nedeniyle ölenlerin sayısı 16`ya yükseldi.

ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN KORKULUYOR
Bosna Sırp Cumhuriyeti Polis Müdürü Goyko Vasiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yetkililerin ölü sayısının artmasından korktuğunu söyledi.

SU SEVİYESİ TAM ÖLÇÜLEMİYOR
Bosna Sırp Cumhuriyeti`nin Biyelyina bölgesinde ise yaklaşık 5 bin ev sular altında kaldı. Bosna Sırp Cumhuriyeti Meteoroloji Merkezi, bu şehirden geçen Sava Nehri`nin 9 metreyi aştığını, fakat güvenlik sebeplerinden dolayı artık su seviyesini tam ölçemediklerini açıkladı.

Su ve elektrik kesintisi, gıda ve içecek su eksikliği çekilen Biyelyina bölgesinde yaklaşık 10 bin vatandaş tahliye edilmeyi bekliyor. Biyelyina yakınlarında bulunan Priyedor kentinde de 400 evin sular altında kalmasının ardından, yerel yetkililer, olağanüstü durum ilan etti.

TARIM ARAZİLER VE EVLER SULAR ALTINDA
Raylovaç`taki askeri birlikte, selin en fazla etkilediği Zenitsa ve Doboy bölgesine gidecek askeri helikoptere, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı`nın izniyle AA kameramanı ve fotomuhabiri de alındı. Kurtarma ekipleriyle birlikte askeri helikopterin havalandığı anda, Saraybosna`nın çevresindeki tarım arazilerinin ve bir kısım evlerin sular altında olduğu görüldü.

DAĞLARA SIĞINAN İNSANLAR
Helikopterin Orta Bosna taraflarına yönelmesiyle birlikte görülen manzaralar daha da ürpertici hale gelmeye başladı. Helikopterden bakıldığında, adeta göl ortasında kalmış yerleşim birimleri, köklerinden sökülmüş ağaçlar, yıkılmış köprüler, sular içinde yüzen araçlar ve evlerinin çatılarında kurtarılmayı bekleyen insanlar, heyelan nedeniyle kapanan yollar, sellerden kaçarak dağlara sığınan insanlar görülüyordu.

3 GÜN KENDİLERİNE ULAŞILMASINI BEKLEDİLER
Helikopteri gördükleri sırada evlerinin çatısında bulunan insanların çığlıkları duyuluyordu. Yaklaşık 3 gündür kendilerine ulaşılmasını bekleyen vatandaşlar, yanlarına inen kurtarma ekiplerinin yardımlarıyla helikoptere bindirildi. Kurtarılan vatandaşların çocuklarına ve birbirlerine sarılarak sevinç gözyaşları dökmeleri helikopterde duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Helikoptere bindirilen vatandaşlar, daha sonra güvenli bölgelerde kurulan kriz merkezlerine götürüldü ve burada tedavi olmaları, ihtiyaçlarının giderilmesi sağlandı.

KADIN VE ÇOCUKLARA ÖNCELİK
Helikopterdeki kurtarma ekipleri dağlara sığınan vatandaşlardan da özellikle kadın ve çocukları kurtardı. Evleri sular altında kaldığı için dağlara sığınan ve burada 2 gündür kurtarılmayı bekleyen vatandaşlardan özellikle kadın ve çocuklara öncelik verildi. Kadın ve çocukları helikoptere alan ekipler daha sonra bu vatandaşları da kriz merkezlerine ulaştırdı. Helikoptere binen vatandaşların özellikle beslenme sorunları ve olumsuz hava koşulları nedeniyle bitkin oldukları görüldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir