• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Yıldız, Soma`da yaşananları ayrıntılarıyla paylaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA -  Soma`da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında arama kurtarma çalışmalarının ardından kamuoyunu bilgilendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, yaşananları ayrıntılarıyla paylaştı. Hükümetin kaza anından itibaren Soma’da olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, "Bu kaza hepimizi çok üzdü, derinden sarstı. Burada 301 işçimizi kaybettik. Hükümet olarak bir kriz merkezi kurarak bütün bakanlıklarımızın ilgili kurumlarıyla burada bulunduk.”dedi.

“Geniş bir koordinasyon yapıldı”

Madende yapılan arama kurtarma çalışmalarından da bahseden Bakan Yıldız, “Kesintisiz 24 saat çalışıldı çünkü canlarımız orada yatıyordu. Zamanın aleyhimize işleyeceğini biliyorduk. Geniş bir koordinasyon yapıldı. Hükümetimiz bütün yönleriyle burada yer aldı. Güvenlik personelimiz hariç bin 300 personelimiz görev yaptı. Dışarıdan gelenlerin ayağına sağlık. Birlik ve beraberliğin örneğini sunmuş oldular. Kurtarma ekipleriyle yoğun bir çaba sarf edildi.”ifadelerini kullandı.

“Kurtarma faaliyetlerinin bitmesiyle buradan gitmiyoruz”

Madende yapılacak çalışmaların arama kurtarma çalışmasının ardından da devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, “Koordinasyonun devam edeceğini söylemem lazım. Kurtarma faaliyetlerinin bitmesiyle buradan gitmiyoruz. Buradaki kardeşlerimizin yanında olacağız. Zamana karşı yarışıldı. İlk 2 günün ümitliydik. 3. gün umudumuzu kesmiş hale geldik, ummadığımız yerlerde yangınlar çıktı. Tersine hava akımları oluşturuldu, haritalar ve uygulamalar üzerinde değerlendirildi.”dedi.

“Acı bir tecrübe oldu”

Bütün risklerin göze alınarak çalışıldığını kaydeden Yıldız, “Biz kazanın sebepleriyle ilgili adli ve idari soruşturmaları başlattık. Bir grupla beraber ilk gözetimleri yapıldı. Ulaşabildikleri yerlere kadar gittiler. Ulaşamadıkları yerlerde 2. bir gözlem yapacaklar. Madencilik dünyasının buradan çıkaracağı çok ders var. Acı bir tecrübe oldu. Kurtarılan 485 işçimizle beraber bununla alakalı soruşturmalar hem teknik hem idari hem de teknik açıdan yapılacaktır.”şeklinde konuştu.

"Soruşturmalar Devam Edecek"

Maden kazasıyla ilgili soruşturmalar konusuna da değinen Bakan Yıldız, “Tabiki bundan sonra soruşturmalar devam edecek. Sonuçlarını hep beraber izleyeceğiz.”dedi.

Bakan Yıldız soruları cevaplandırdı

Açıklamasının ardından soruları cevaplandıran Enerji Bakanı Taner Yıldız, madenlerle ilgili yasal düzenlemeler olup- olmayacağı sorusuna şöyle cevap verdi: “TBMM’de araştırma önergesi verildi. İktidarıyla muhalefetiyle. Biz bunu destekliyoruz. Bakanlık olarak bütün hazırlıkların şeffaf şekilde paylaşılacağını söylemek istiyorum. İlk değerlendirmesini Bakanlar Kurulunda Salı günü yapmış olacağız. “

Bakan Yıldız, madende Suriyeli işçi çalıştırıldığı yönündeki iddiaları yalanladı

Madende Suriyeli işçi çalıştırıldığı yönündeki iddialara de cevap veren Bakan Yıldız, “Acının içinde bu kadar ağır iftiraların atılması, yapanları küçültür. Bir can pazarı yaşandığı politikanızı burada yapmayın. Dört gündür sosyal medyada Suriyeli çocukların burada çalıştığını buna rağmen 100-150 civarında bunların üzerinin kapatıldığı söyleniyor. Bu nasıl insanlık dışı bir hadisedir. Böyle bir şey olabilir mi? Biz burada yaptıklarımızı anlatıyoruz. Bu hadise kamunun veya özel sektörün yaptıklarını lehine veya aleyhine yaptıklarını paylaşma yeridir burası. Biz dürüst davrandık her şeyi paylaştık. Bunu da yapmaya devam edeceğiz.”dedi.

Hayatını kaybeden madencilerin ailelerine yönelik Hükümetin destek politikasının sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanıyor. Önümüzdeki günlerde genel yardımlarla alakalı, sadece kamu kuruluşlarıyla ilgili değil her türlü faaliyetler paylaşılacaktır.” şeklinde beyanat verdi.

(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir