• DOLAR 32.598
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2509.425
  • ...
Mezopotamya Tıp Kongresi sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mezopotamya coğrafyasında büyük bir sorun olma özelliğini sürdüren “Enfeksiyon Hastalıkları“  temasının işlendiği ‘6.Mezopotamya Tıp Kongresi, yurt içinden ve yurtdışından tıp alanında uzman birçok yerli yabancı araştırmacı ve doktorun katılımıyla yapıldı. 3 gün süren kongrede 140’a yakın bildiri sunuldu.

Daha önceki yıllarda Diyarbakır, Dohuk ve Süleymaniye’de gerçekleştirilen Tıp Kongresine her yıl yaklaşık 650 tıp doktoru ve bilim adamı katılıyor. Ancak Mardin’de yapılan kongreye ise 700 tıp doktoru katılarak sunumlar yaptılar.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş ve Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım, kongreyi gazetecilere değerlendirdiler.

3 dilde sunumlar yapıldı

Federal Almanya’da özel bir hastanede çalışan ve Kongre Başkanı olan Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, amaçlarına ulaştıklarını ve bu yılın diğer yıllara göre katılımcı sayısının daha fazla olduğunu ve dünyanın değişik ülkelerinde görev yapan 700 doktorun kongreye katıldığını söyledi.

Prof. Dr. Bektaş, “Bana göre bu yıl dünya çapında bir kongre oldu. Uluslararası alanda tanınmış birçok uzman arkadaşımız katılarak kongreye katkıda bulundular. Bu yüzden son derece memnunum. Toplam 140’a yakın bildiri sunuldu. İngilizce, Kürtçe ve Türkçe dillerinde sunumlar yapıldı. Biz sadece bir günümüzü organ nakli konusuna ayırdık ve toplam 8 konuşmacı sunumlarını yaptılar. Almanya’dan, Amerika’dan tanınmış profesörler katıldı. Çok güzel sunumlar yapıldı, bu konuda çok memnun oldum.” dedi.

Kongrede organ nakli ve bulaşıcı hastalıklar ele alındı

Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım, ilk kongrelerini Diyarbakır`da daha sonra Irak`ta ve şimdi de 6’ncısını Mardin`de yaptıklarını söyledi. Kongrenin Mardin`de yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, çok dilli, çok kültürlü ve çok inançlı bir tıp oturumunun gerçekleştirildiğini söyledi.

Uluslararası bir katılımın gerçekleştiğini ve 750 kişinin katılımı ile kongrenin sona erdiğini ifade eden Yıldırım şunları söyledi: “Dünyada organ naklinde ün yapmış doktor arkadaşlarımız geldi. Bunların hepsi sunumlarını yaptı. İlk gün organ nakli ile ilgili ikinci ve üçüncü günde ise bulaşıcı hastalıklar ele alındı. Irak, Suriye Amerika`dan, İsveç’ten Almanya’dan, İngiltere’den Japonya’dan ve birçok daha ülkeden katılım oldu.” dedi.

Mezopotamya Tıp Kongresi

Diyarbakır, Federal Almanya ve Kürdistan Federe Bölgesi’ndeki bir grup Kürt doktoru olarak 2008 yılında bir araya gelip, Kürt dilinde ilk bilimsel kongreyi düzenleme kararı aldılar. Kongreye Mezopotamya Tıp Günleri adını verildi ve ilk kongre de 2009 yılında Diyarbakır’da gerçekleştirildi. Daha sonra her yıl düzenli bir şekilde Mezopotamya Tıp Günlerini düzenleme kararı alındı. Kongreler daha sonra Mezopotamya Tıp Kongresi adı altında 2010 yılında Diyarbakır, 2011’de Dohuk, 2012´de yine Diyarbakır, 2013’de ise Süleymaniye’de gerçekleştirdi. Son olarak da Mardin’de düzenlendi.

(M. Salih Keskin – İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir