• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Hindistan`da Müslümanların Modi Endişesi...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hindistan genel seçimlerini Hindu Milliyetçisi Narendra Modi`nin kazanması, ülkedeki 160 milyon Müslüman`ın gelecekleri konusunda endişelenmesine neden oldu. Müslümanlar Modi`nin adayı olduğu Bharatiya Janata Partisi`nin (BJP) iktidara gelmesinden büyük endişe duyduklarını dile getiriyor.

Ülkedeki gelişmeler ve seçim sonuçlarıyla alakalı konuşan Encümen-i İslam başkanı Zahir Gazi, "Biz Modi`nin geçmişini biliyoruz, umarız gelecekte de azınlıklara geçmişte yaptıklarını yapmaz" dedi. Encümen-i İslam, Hindistan`ın Mumbai kentinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu.

Gazi, "Umarım Modi azınlıklara karşı adaletli olur ve ayrımcılıktan uzak durur" ifadelerini kullandı.

Modi, 2002 yılında yaklaşık 2 bin Müslüman`ın hayatını kaybettiği çatışmaların gerçekleştiği Gucarat`ın başbakanıydı. Diğer taraftan geçtiğimiz seçim sürecinde Assam ve Andra Pradeş bölgelerinde onlarca Müslüman`ın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıların da arkasında Modi`nin olduğu ifade ediliyor.

Modi 2002`de yaklaşık 2 milyon Müslüman Hindu milliyetçiler tarafından katledilirken sessiz kalmayı tercih etmişti.

Geçtiğimiz ay meydana gelen Assam ve Andra Pradeş saldırıları da; Modi`nin "Müslümanlar Bangladeş`ten gelen yasadışı göçmenlerdir" ifadelerini kullanmasının ardından gerçekleşmişti. Modi`nin kullandığı ayrılıkçı dil ona birçok milliyetçi grubu yaklaştırırken Müslümanlara yönelik saldırıların da artmasına neden oldu.

Uttar Pradeş bölgesinden said Melvi Şems isimli bir İmam, Modi`nin Assam`daki saldırıların arkasında olduğunu söyledi. Şems, "Modi ülkedeki dini gruplar arasındaki gerilimi artırmayı hedefliyor. Kendine ait gizli bir gündemi-ajandası var ve söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmuyor" ifadelerini kullandı.

Modi`nin Hindistan`da azınlıkların etkisini ortadan kaldıracağına yemen etmesi, ülkedeki azınlıklar arasında büyük korkuya neden oldu. Şimdi Hindu olmayan azınlık gruplarına, Azınlık Meseleleri Bakanlığı tarafından verilen hakların alınabileceği konuşuluyor. Bu haklar arasında akademik eğitim hakkı da bulunuyor.

"HİNDU UYANIŞI"
Hindistan`daki Milliyetçi Rashtriya Swayam Sewak Sangh (RSS) grubunun komutanlarından Praveen Rai, Modi`nin seçimi kazanmasının ardından bir Hindu uyanışı gerçekleştirme çağrısında bulundu. Rai, "Hepimiz görüyoruz ki bir Hindu uyanışı gerçekleşiyor. Hepimiz buna katkıda bulunmalıyız" ifadelerini kullandı.

RSS, Müslümanlara karşı aşırı milliyetçi çizgisi olan bir oluşum. 1992 yılında ülkedeki tarihi Babür Camii`ni yıkan kalabalık da bu gruba mensuptu.

RSS`nin önde gelenlerinden Pramod Kumar, 1992 yılında yıkılan caminin bulunduğu yere Hindu tapınağı yapmak istediklerini söylüyordu. Kumar, Modi`nin seçimi kazanmasıyla birlikte, tapınağın en yakın zamanda yapılacağını ileri sürdü.
Müslümanlar için önemli olan Babür Camii`nin yerine Hindu tapınağı yapılması girişiminin ülkede yeni bir gerilime neden olacağı belirtiliyor.

Müslüman azınlıklara saldıran Hindu Milliyetçiler bundan sonra siyasal iktidar tarafından da desteklenecek. Ülkedeki Müslümanlar, Hindu milliyetçilerin bu denli güçlenmesinin azınlıklar için endişe verici olduğunu dile getiriyor.

dünyabülteni

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir