• DOLAR 32.525
  • EURO 34.746
  • ALTIN 2487.904
  • ...

VAN - Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yapılacak olan projeler ve OSB’nin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, Van’da ihtisasa gümrüğünün kurulacağı müjdesini verdi.

 

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, OSB’de 130 fabrikanın olduğunu belirterek, OSB’de hizmete girecek yabancı firmalara ait fabrikalarında bulunduğu söyledi.

 

Başkan Çok, Almanlar tarafından OSB’de güneş panellerinin de üretileceğini belirterek, OSB’de üretimim yapılan ürünlerin birçok ülkeye ihracatı yapılacağını ifade etti.

 

“Vali Sarı, fabrika açmamamızı istedi”

Başkan Çok, toplantı öncesi geçmişinden bahsederek, “Bizim geçmişimiz 86 yılından gelmektedir. Daha doğrusu gıda pazarlamadan, bakkalın biraz daha büyüğü, toptancını küçüğü ile işe başladık. 1986-1987 yılında başladık işe. Yüzbaşı oğlu Caddesi’nde küçük bir işyeri ile gıda işine girdik. 90-91 yılına kadar gıda işi ile uğraştık. Daha sonra sınır kapısı açılınca, sınır ticareti işine girdik. İran’da o zamanlar yeni savaştan çıkmıştı. Ülkede sanayi kalmamış, fabrika kalmamış, her şey bizim ülkeden gidiyordu. Oradan başladık ticarete, tabii ki kendi mesleğimiz olan gıda üzerinden başladık mesleğe. O dönemde bir iki kere vergi rekortmenliği plaketi de aldık.  Daha sonra mazot işi başladı ve bu işe giriştik. Daha büyüyünce dönemin Valisi Abdulkadir Sarı bizi toplardı ve bizde “bu işler böyle olmaz, sizin şirket kurmanız gerekir” derdi. Bize şirketin avantajlarından bahsederdi. Bizde 1997 yılında Çoklar A.Ş’yi kurduk. Vali Sarı sonraki süreçte bizim Van Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika açmamızı istedi.” dedi.

 

“Fabrika kurduğumuz zaman yol, su ve elektrik yoktu”

OSB’ye ilk fabrikayı kurdukları zaman yol, su ve elektriğin olmadığını belirten Başkan Çok, “Bizler de çok umutlu değildik. Ama 1999 yılında ilk yem fabrikasını açtık. O gün hava çok soğuktu ve tüm Van’da davetliydi. OSB’nin tam karşısı Mamedik Vadisiydi ve yol yoktu sadece biraz kum dökmüşlerdi o kadar. Buraların gelişeceğini ve büyüyeceğini düşünmüyorduk. Yerler bize para ile satıldı. O zamanlar teşvik yoktu. Bize arsa verildi, ancak ben ne iş yapacağımı bilmiyordum. Hatır için aldık dersem doğrudur. Önce başka işler düşündük, ancak gıda işinde karar verdik ve Vantat Firması’nı kurduk. Beş bin metrekare arazimiz var. İdari binayla birlikte 4 bin 500 metrekare kapalı alan vardır. Burada yaklaşık 50 kişi çalışıyor, bayan ağırlıklı. Gıda Mühendisi olan Yozgatlı bir öğrenciyi işbaşına getirdik ve uzun bir süre geçmesine rağmen hala bizim yanımızda çalışıyor. Çok kaliteli helva, reçel üretmemizde kendisinin payı büyüktür. Sonraki süreçte hububat işine girdik ve orada da 15-20 kişi çalışıyor. İstanbul’da bir şubemiz var.” ifadelerini kulandı.

 

“Büyük markalarla anlaşmalı çalışıyoruz”

Başkan Çok büyük markalarla anlaşmalı olarak çalıştıklarını belirterek, “Örneğin Ülker firmasında bizim ürünlerimiz var. Bölgede iyi bir pazarımız var. Irak, Türkmenistan, İran, Afganistan, Filistin ve İsrail olmak üzere 6 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Rakiplerimiz çok güçlü ve onlarla yarışıyoruz. Yine çikolata tesisi kurduk ve DAKA’dan destek aldık. Allah’a şükürler olsun işimiz iyi gidiyor OSB’de 130 fabrika var. 24 fabrikanın yerini de geçen yıl belirledik. 66 hektarlık bir alanla başladık. OSB’nin üç bölümünü de hesaba kattığımızda toplam 231 hektarlık bir alan söz konusu. OSB’de hizmete girecek yabancı firmalara ait fabrikalar da var Henüz faaliyete girmeyen 24 fabrikadan biri Alman firması. Bu firmanın %99’u Almanlara, %1’i ise Ankaralı bir iş adamına ait güneş panelleri üretecek. 314 milyon TL’yi DAKA karşılıyor. Yarısını da kendileri karşılayacak. Üretilen ürünler birçok ülkeye ihraç edilecek. Bir başka Alman firması da akü üretmek için bize başvurdu. Yine bir İtalyan firması da ilk etapta yaklaşık 200 milyon TL harcayarak güneş enerjisiyle alakalı bir iş yapmayı düşünüyor. Bunlar, oldukça sevindirici. Toplamda 520 hektarlık bir OSB oluşuyor. Yeni 350 hektarlık bölümleri renklere ayırarak bir OSB oluşturacağız. Mevcut karma OSB’miz gibi olmayacak. Yeni etaplar, çok daha planlı ve programlı olacak. Bir yıl önce üniversitemizin de desteğiyle İskele’den, Van OSB’ye tren hattı çekilmesi için proje hazırladık. Bildiğiniz gibi Van Gümrük Müdürlüğü, 10 ili kapsıyor. Biz Van’da ihtisas gümrüğü oluşturulması için gayret gösteriyoruz. Başbakan Erdoğan’a hazırladığımız projeyi sunduk ve kendisinin talimatı ile bakanlar da devreye girdi ve çok büyük ihtimalle ilimizde ihtisas gümrüğü kurulacak.” şeklinde konuştu.

 

“Yabancı ülkelere mal ihracatı yapıyoruz”

Birçok yabancı ülkeye mal ihracı yaptıklarını söyleyen Çok, “Birinci fabrikamız 5000 metrekare yerimiz var, yaklaşık 50 kişi çalışıyor. Yukarıdaki yerimizde de 15 çalışanımız var ve çalışanlarımız aralarında bayanlarda var. Bayanlara ayrı yemek yerleri ve çalışma yerler hepsi ayrıdır. Bizim İstanbul’da toptancıların orda da yerimiz vardır. Vantat bütün süpermarketler de vardır Vantat’ı her yerde bulabilirsiniz. Biz İsrail’e de satış yapıyoruz ama direk vermiyoruz, Filistin üzerinden İsrail’e veriyoruz. Irak, İran, Türkmenistan, Afganistan, Filistin ve İsrail olmak üzere 6 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Bizim başka yerlerde Pazar almamız çok zordur. Dünya devleri ile kafa tutuyoruz. Yani biz çikolata tesisi ve entegre tesisi kurduk. DAKA’da ve Tarım ve Hayvancılıktan hibe desteği aldık. Entegre bir tesis, fındığı alıp kendimiz yağını çıkarıyoruz ve el değmeden yapıyoruz ve 2 yıllık raf ömrünü uzatan bir makine de aldık. Bu üründe çok iyi tuttu, ismi de çokomella bizim markamız.” dedi.Hacı Yılmaz-İLKHA)