• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
ÇÜ`de `İnanç - Ahlak Sempozyumu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - ‘19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı’  ve ‘İnanç - Ahlâk Sempozyumu’, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 Sempozyum, ÇÜ İlahiyat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Bahadır Kılıç tarafından okunan Kuran-ı Kerim ile başladı.

 Katılımcıların, maden işçileri için hep bir ağızdan dua etmesinin ardından söz alan ÇÜ İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Şık konuşmasına, Türkiye’yi yasa boğan Soma felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı. Doç. Dr. Şık, “Ülke olarak bu zorlukların kısa zamanda üstesinden geleceğimizi ümit ediyor, bu sıkıntıların birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirmesini, aramızdaki sevgi ve muhabbeti arttırmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

  “En büyük sorun, olumsuz davranışları huy he ahlak haline getirmek.”

Sempozyumun ‘inanç’ ve ‘ahlak’ konularını esas aldığını belirten Doç. Dr. Şık, ”İnanç bir dinin en temel ögesi, olmazsa olmazı; birbirini bütünleyen, insan hayatına anlam kazandıran temel değerlerdir. İnanç, doğru ve sağlam deliller üzerine inşa edildiğinde insanın beklentilerine cevap veren, huzurlu ve mutlu kılan bir unsurdur. Sorun olan, insan olarak bizlerin yanlış ve hata veya günah işlemesi değil, bu olumsuz davranışları huy ve ahlak haline getirmemizdir.” Dedi.

  “19. Kelam Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı Adana’da ilk kez düzenleniyor”

Adana tarihinde bugüne kadar bilim insanlarının katılımı ile bir kelam toplantısı gerçekleştirilmediğini belirten Prof. Dr. Ali Osman Ateş, toplantı ve sempozyumun kentimizde gerçekleşmesinde emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar olmak üzere, herkese teşekkür etti.

 Prof. Dr. Kibar, Soma için başsağlığı diledi

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, Manisa’nın Soma İlçesi’nde yaşanan elim kazayla ilgili üzüntülerini dile getirerek konuşmasına başladı. “Acımız çok büyük.” diyen Prof. Dr. Kibar, “Soma’daki elim kazada kaybettiğimiz maden işçilerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve tüm ülkemize sabır, yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar diliyor, Böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.” dedi.

  “İslam dininin bireye yansıyan üç boyutu: inanç, ibadet ve ahlak”

İnsanın, tabiatı gereği inanmaktan geri duramayacağını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kibar, “İnsan, herhangi bir şekilde kutsal bir varlığa inanır ve bu inancı doğrultusunda ona bağlılık hisseder. İnancından kaynaklanan bu bağlılık duygusu onun hayatını kabullendiği doğrular çerçevesinde şekillendirir. Eğer İslam dininin bireye yansıyan üç boyutunu İnanç, ibadet ve ahlak şeklinde tanımlarsak bireyin gelişimini, toplumsallaşmasını değer inşa etmesini ve Tanrıya bağlanmasını sağlayan alanın ahlak, onu bu konuda motive eden unsurun ise inanç olduğunu görürüz, 21 yy. da İslam dininin topluma ve bireye verdiği en önemli mesajların ahlaki zeminde olduğunu söylemek mümkündür. Yardımlaşma, fedakârlık, dürüstlük, çalışkanlık ve dostluk gibi insani değerlerin dinimizce sıklıkla vurgulanması bundan kaynaklanmaktadır.” şeklinde konuştu. (Yunus Emre-İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir