• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Arınç son noktayı koydu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin gündeminde bedelli askerliğin olmadığını söyledi.

Bakanlar Kurulu`nun ardından açıklama yapan Arınç, kabinenin özel gündemle toplandığını söyledi. Başbakan Erdoğan`ın Mısır, Tunus, Libya ziyaretiyle ilgili görüşmeler yapıldığını söyleyen Arınç, aynı zamanda iç güvenlikle ilgili konuların masaya yatırıldığını aktardı.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Arınç, "CHP`nin bedelli askerlikle ilgili kanun teklifi çerçevesinde bedelli askerlikle ilgili yeni bir çalışma söz konusu olabilir mi?" sorusuna yönelik olarak, bu konunun istismar edildiğini söyledi.

Bedelli beklentisinde olanlara karşı sorumlu davranılması gerektiğini altını çizen Arınç, "Bundan 6 ay evvel televizyon programlarında şahsi fikrimi ifade etmiştim. Doğru, makul olduğunu ifade etmiştim. Belli yaşa gelmiş, iş sebebiyle askere gidemeyeceklerin böyle haktan yararlanabileceklerini söylemiştim. Böyle beklentide olanlar çok fazla. Bu tür olaylarda Silahlı Kuvvetler`in asker ihtiyacı dikkate alınmaktadır. Bedelli düşünülmemeli dendiği anda hükümetler Silahlı Kuvvetler`in talebi halinde o doğrultuda karar vermiştir. Bir hükümet böyle bir karara varacağı zaman her gün sömürülmek yerine her gün siyasetçilerin kullanabilecekleri yerde bu beklentileri köpürtecek davranış içinde olamaz, olmamalıdır. Bahsettiğiniz partiler geçmişte bedelliye karşı çıkmışlardır. Ama şimdi farklı bir davranış içindeler. CHP öyle bir teklif veriyor ki bu, bedelli olmaktan çıkıyor, bedelsiz askerliği, 800 bin kişilik orduyu 50 bine düşürecek sistem ortaya çıkıyor. Asıl amacınız 50 bin kişilik Silahlı Kuvvetler mevcudu bize yeter mi diyorsunuz. Bu tartışılabilir ama bedellinin arkasına sığınarak bunu yapmak samimiyetsizliktir. Bahçeli`nin söylediklerini önemsiyorum. Bazı hassasiyetlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil" değerlendirmesinde bulundu.

"KENAN EVREN`İN YARGILANMASI MAHKEMELERİN İŞİ"

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Kenan Evren`in yargılanacağına inanıyor musunuz?" sorusuna iseAK Partihükümetinin, 1980 darbesinin başındaki isim Kenan Evren`in yargılanması için üzerine düşeni yaptığını söyledi. 26 maddelikAnayasa değişikliğiyapıldığını ve başta CHP ve MHP olmak üzere muhalefetin kampanyalarına rağmen vatandaşların `Evet` dediğini belirten Arınç, "Konu artık tamamen yargıya ait bir konudur. Yargı, halkımızın beklentilerini karşılayacak adım atacaktır.12 Eylüldarbesinden hesap sormanın adresi hükümet değil" dedi.

"Kenan Evren yargılanmadan hayatını kaybederse hakkınızı helal eder misiniz?" sorusuna, "Bu, şahsi ve özel bir soru. Benim diyeceğim, yeni Türkiye`de darbecilere yer olmamasıdır" dedi.

"KARA HAREKATI YAPILDIĞINDA DUYURULUR"

Arınç, "Güvenlik Zirvesi`ni, kara harekatında geri sayım başladı olarak yorumlayabilir miyiz?" sorusuna, zirvenin gündeminde Erdoğan`ın 4 günlük seyahati bulunduğunu ifade etti. Gelişen son durum karşısında Genelkurmay Başkanı ve ilgili komutan ve bakanların davet edilerek güvenlikle ilgili son durumun gözden geçirildiğini söyleyen Arınç, "Bunun bir kara harekatıyla ilgili toplantı olduğunu düşünmeyiniz. Mutad bir toplantıdır. Uzunca sürecek seyahat öncesinde ve Şemdinli`de yaşanan olayla ilgili doğal bir durumdur" diye konuştu.

Gazetecilerin ısrarlı "Kara harekatı söz konusu mudur?" sorusuna ise Arınç, "Bunlar konuşulacak değil yapılacak şeylerdir. Bu, zamanı geldiğinde ilgililere talimat verildiğinde yapılır. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Bunun için üst üste toplantılar yapmaya gerek yok. TBMM`nin verdiği yetki 17 Ekim`e kadar devam etmektedir. Her türlü harekatı yapabilecek noktadadır. Bu yapılsın dendiği anda bunun yapıldığını duyacağız, bunun öncesinde herhangi bir ilana gerek yoktur" cevabını verdi.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir