• DOLAR 32.544
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.583
  • ...
İran, Nükleer Anlaşmada Gelinen Noktayı Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi`nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında İran`ın nükleer programına kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Viyana`da yürütülen müzakerelerin dördüncü turu sona erdi.

Viyana’da gerçekleştirilen ve 4 gün süren müzakerelerde, 5+1 ülkeleri heyetine AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran heyetine ise Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlık yaptı.

Görüşmelerin ardından bir basın açıklaması yapılmayacağı duyuruldu.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, dördüncü turda hiçbir ilerleme sağlayamadıklarını ancak görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Arakçı, "Bu, hayal kırıklığı demek değildir, başarısız olduğumuz anlamına gelmez, görüşmelere devam edeceğiz" dedi.

İlk üç müzakere turunun görüş alışverişi ve beyin fırtınası şeklinde geçtiğini söyleyen Arakçı, dördüncü turun nihai anlaşmanın metninin oluşturulması amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Taraflar arasında farklılıklar bulunduğunu aktaran Arakçı, uzlaşma için zamanları olduğunu vurguladı. Temmuza kadar zaman olduğunu kaydeden Arakçı, beşinci tur görüşmeler için henüz bir zaman belirlenmediğini söyledi.

İran ile 5+1 ülkeleri, 24 Kasım 2013`te Cenevre`de varılan geçici anlaşma kapsamında, Temmuz 2014`e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için müzakereler yürütüyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir