• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Soma olayından hepimiz sorumluyuz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Eğitim Bir Sen Mardin Artuklu Üniversitesi Temsilciliği, Soma’da yaşanan facia ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Uluslararası Çalışma Örgütü`nün 176 nolu ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’nin acilen imzalanması konusunda gereken adımların atılması ve sözleşmenin acilen imzalanması talep edildi.

Açıklamanın devamında, “Eğitim Bir Sen Mardin Artuklu Üniversitesi Temsilciliği olarak; Soma`da gerçekleşen olay bütün ülke gibi bizim de yüreğimizi yakmış ve bizleri derinden etkilemiştir. Öncelikle olayda hayatını kaybeden işçilerimize Allah`tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz. 2012 yılında yalnızca maden sektöründe 81 kişi hayatını kaybederken 2013 yılında tüm sektörler toplamında 1235, 2014 yılının daha ilk dört ayında en az 369 işçi hayatını kaybetmiştir. Bu ölümler yalnızca istatistiki bir veri gibi sunulmaktadır.  Oysaki bu olaylarda hayatını kaybedenler birer rakamdan ibaret değildir, olmamalıdır. Bu olay daha önce haberlerde duymaya alıştığımız 1-2 kişinin öldüğü olaylardan farklı değildir. O olaylara ses çıkarmayışımız, yüzlerce insanın ölümüne yol açmıştır.”  

“Şunu açıkça söylemek gerekir ki, bu olaydan hepimiz sorumluyuz!” denilen açıklamada, “İşçilerin kötü şartlarda çalıştırılmasına, iş güvenliğinin sağlanmamasına, taşeronun işçileri istediği gibi kullanmasına, insan hayatının kar payının önüne geçememesine, emekçilerin sermaye sahipleri tarafından istediği gibi sömürülmesine, devletin gerekli denetimleri yapmaması konusunda hesap sorulmamasına göz yumduğumuz için, hepimiz sorumluyuz. Bu olayın yalnızca kadere bağlanmasını, bu işin doğasında ölümlerin olabileceğini asla kabul etmiyoruz. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı, sorumluların cezalandırılması gerektiğini ve bunun için bizim payımıza düşeni yapacağımız bir kez daha vurguluyoruz.” denildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir