• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...
Van`da Soma için yardım seferberliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Valiliği, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri için yardım kampanyası başlattı. Van Valiliği, Van İl Müftülüğü ve Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oluşturulan yardım komitesi öncülüğü başlatılan kampanya 30 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek.   

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda kampanyayı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine duyuran Van Valisi Aydın Nezih Doğan, ülkeyi yasa boğan facianın yaralarının sarılabilmesi adına yapılacak olan yardım kampanyasında neler yapılabileceği konusu masaya yatırdıklarını söyledi. 

“Somalıların acısını yüreğimizde hissediyoruz”

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Soma’nın acısını paylaştıklarını belirterek, “Bilindiği gibi 13 Mayıs tarihinde Soma ilçemizde elim bir maden kazası yaşanmış, bugün itibariyle 284 vatandaşımız şehit olmuştur. Ülkenin her tarafında bu konuda ciddi anlamda bir üzüntü meydana geldi. Bildiğiniz gibi 3 günlük milli yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi. Ülkenin dört bir yanından Soma ile ilgili yardımlaşma haberleri gelmeye devam ediyor. Van bu anlamda bu hissiyatı geçmişte yaşamış sıkıntıların ne olduğunu işselleşmiş bir ildir. 2 deprem yaşadık bu depremlerin akabinde de 76 milyon Van’da toplandı ve yürekleri Van’da attı. Van`ımızın yaşadığı 23 Ekim ve 9 Kasım 21011 depremlerinde 76 milyonunu birlik olmasının yararını yaşamış, afetin etkilerini bu nedenle kısa sürede atlatmayı başarmış bir ilin vatandaşları olarak en çok biz Soma`nın ve Soma`lıların sıkıntılarını hissedebiliyoruz.” dedi. 

“Yüreğimiz bir bütün Soma ile”

Yürekleri Soma halkıyla bir bütün olarak paylaştıklarını söyleyen Vali Doğan, “Bugün Van’ın başkalarının yanında yer alması için ihtiyaç duyulan bir gündür. Van geçmişte yaşadığı sıkıntıları çok iyi bilmektedir ve bugün Soma’nın neyi hissettiğini de en iyi hissedenlerdendir. Dolayısıyla Van Somaya bir yardım kampanyası düzenleme konusunda en fazla hissiyat taşıyan bir il olduğunu düşündük. Hissiyatımızı hiç olmazsa maddi düzeyde yansıtabilmek amacıyla "Soma`ya Yardım" adı altında bir kampanya yürütmeye karar verilmiştir. Kampanya, Valiliğimiz öncülüğünde; Müftülüğümüz ve Ticaret Sanayi Odamızın iştirakiyle oluşturan bir yardım komitesi aracılığıyla yürütülecektir. Ziraat Bankası Beşyol Şubesinde açılan hesap numarası aşağıya çıkarılmıştır. Bütün kamu çalışanları ile kişi ve kuruluşların bu kampanyaya olabildiğince güçlü destek vermesini beklemekteyiz. Kampanya 30 Mayıs Cuma günü tamamlanacak olup, toplanan miktar 1 Haziran tarihinde "Van Kahvaltısı" için yapılacak etkinlikte kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Musibetlerden ders çıkarmalıyız”

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, yaşanan musibetlerden ders çıkarılması gerektiğini söyleyerek, “Bizde Van’da depremi yaşadığımız zaman ülkenin 76 milyon insanı yekvücut oldu. Van için bir araya gelerek kenetlendi. Van’a yardım eli uzatıldı. Soma’da meydana gelen bu facia bu musibet Sayın valimizin de belirtti gibi bizim oraya insanı, İslami borcumuz var. Musibetlerden ders çıkarmamız lazım. Musibetler her zaman oluyor. Müminin, Müslümanın musibetler karşısındaki ilk tavrı öncelikle ‘Biz Allah’a aidiz tekrar ona döneceğiz’ musibetlere karşı sabır, metanet içerisinde vefat edenlere rahmet dilemek, geride kalanlara da sabrı cemil dilemek ve herkesin kendisine düşen görevi yapması gerekmektedir. Bu kapsamda yardım kampanyasını bugün camilerimizde başlatacağız” dedi. 

“Soma’ya vefa borcumuz var”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, bu acıyı görmüş bir il olarak Soma’nın yanında yer almakta vefa borcu olduklarını belirterek, “Birkaç gündür üzerinde yoğunlaştığımız bir meseleydi. Ama bu meselenin Van Valiliği öncülüğünde bugün vücut bulması ve somut hale gelmesi Van’ın bir vefa borcu olduğunu biliyoruz. Özellikle yaşadığımız deprem felaketi sonrası bir slogana dönüştürdüğümüz bir sözcüğün, bir cümlenin karşılığı olarak nüfusumuzun 1 milyon değil, 76 milyon olduğunu gördük ve hissettik. Buna karşılık vermek elbette Vanlının vefa borcudur. Bizde Van iş dünyası olarak bütün bileşenlerimizle bu kampanyadan en etkin şekilde sonuç almak, oradaki ihtiyaç sahibi halkın, yurttaşların özellikle hayatını kaybeden insanların ailelerine katkı sağlamak amacıyla elimizden gelen hür türlü çabayı göstereceğiz. Bu çerçevede Van Ekonomi Konseyini hemen toplayacağız. Bu kampanyasının desteklenmesinde 15 ekonomi bileşenini aktif çalışmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı. 

Toplantı daha sonra gazetecilerin ve katılımcıların karşılıklı önerile ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir