• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
İstanbul Şiir Festivali Yarın Başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nisan ayında sözleşip bir türlü kavuşamadığımız şiir vapuruna yarından itibaren kavuşacağız. Bu yıl genel seçimler 12 Haziran`da yapılsa da `gümbürtüsü` erken başladığı için, baharı şiirle karşılayan `İstanbul Şiir Festivali`, takipçilerine `Eylül`de gel` diyerek belli belirsiz bir mendil sallamıştı. Artık şiirseverlerin vuslat vakti geldi. 13-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, yarın Şiir Kürsüsü`nün Beyoğlu Gençlik Merkezi`ne kurulmasıyla başlıyor.

Her ne kadar resmî açılış ve kokteyl yarın akşam saat 20.00`de Pera Müzesi`nde yapılacak olsa da şiirseverler 16.00`dan itibaren Beyoğlu`nda olacak. Açılış töreninden iki saat önce de Sidney Wade, Bogomil Gjuzel, Nahid Kabiri, Barış Ağır, Didem Gülçin Erdem, Gökçenur Ç. ve Mehmet Erte`den oluşan şairler grubu, sonbaharın ilk şiir okumasını gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz yıl Romanya şiirini merkeze alan festivalin bu yılki ana teması Makedon şiiri. Balkanlar`daki şiir geleneğinde kendine özgü bir yeri olan, çeşitli antolojilere giren ve dillere çevrilen Makedon şiiri, şairleriyle birlikte festivalde boy gösterecek. Aynı coğrafyada yüzyıllara dayanan birliktelik nedeniyle Türk şiiri ile tarihsel bağları olan, ülkemizde özellikle 70`li yıllardan sonra daha geniş olarak tanınmaya başlayan Makedon şiirinin önemli şairleri Igor Isakovski, Jovica Ivanovski ve Bogomil Gjuzel, etkinlikteki yerlerini alacak.

Geçen yıl, Avrupa Kültür Başkenti`nin rüzgârı ve desteğiyle şehrin 20 farklı noktasında gerçekleşen festival, bu yıl mekân yönünden biraz zayıf. Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere Bilgi, Kadir Has ve Boğaziçi üniversitelerine bu yıl uğramayacak festival, toplam 8 mekânda gerçekleştirilecek.

HER GÜN 16.00`DA ŞİİR TARTIŞMALARI

Bugüne kadar 40 ülkeden 180`i aşkın şairin katıldığı Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, her yıl olduğu gibi Türk şiirinin genç kuşak şairlerine ağırlık veriyor. Şeref Bilsel, Cenk Gündoğdu, Baki Asiltürk, Gülce Başer, Metin Cengiz, Ali Ayçil, Hüseyin Akın, Mustafa Fırat festivale Türkiye`den katılacak genç kuşak şairlerden bazıları.

Festivalin programında, soruların sorulup cevapların arandığı, yine şairlerin okurla ve diğer şairle sohbete koyulduğu, tartıştığı oturumlar yer alıyor. İkinci gün saat 16.00`da, Üç Nokta dergisinin katkısıyla yapılacak "Şiirin Karşısında Yıllıklar ve Şairler Ne İşe Yarar" başlıklı tartışmanın mekânı Mephisto Kitabevi olacak. Son yıllarda edebiyat dünyasının gündemini hararetli tartışmalar eşliğinde meşgul eden `şiir yıllıkları` etrafında geçecek tartışma, pek çok şiir takipçisi için merakla beklenen etkinlikler arasında.

Katılımcılar ise hazırladıkları şiir yıllıklarıyla tartışmaların odağındaki isimlerden oluşuyor: Baki Asiltürk, Şeref Bilsel, Cenk Gündoğdu. Ertesi gün ise yine aynı saatte ve mekânda, bu kez şiirimizn eskimeyen meselelerinden `eski-yeni` tartışması "Postmodern Türk Şiirinde Premodern Davranışlar" başlığında Yeni Yazı Dergisi`nin katkısıyla gerçekleşecek. Etkinliğin `tartışma saati` 16.00`da, Mühür dergisinin katkılarıyla cuma günü "Gençleşen Şiirimiz" ele alınacak.

Makedon şairlerin sunumuyla gerçekleşecek `Makedon Şiiri Konferansı` ise saat 18.00`de Kızlarağası Medresesi`nde yapılacak. İstanbul`un çeşitli mekânlarında resitaller, röportajlar ve okumalar aracılığıyla şiiri halkla buluşturmayı amaçlayan festivalin bu yılki İspanyol konukları İstanbul Cervantes Enstitüsü desteği ile festivale katılan Joan Manresa ve Pedro Enriquez. Şairler festival süresince ikişer kez ücretsiz etkinliklerle şiir okumalarına katılacak. Festivalin son günü ise saat 10.30`da Kabataş İskelesi`nden `Şiir Hatları Vapuru`na binilerek şiirleşen İstanbul`a el sallanacak.

 

9 ülkeden 24 şair

4. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali`ne aralarında ABD, İran, Hollanda, Slovakya, Sırbistan, İtalya ve İspanya`nın olduğu dokuz ülkeden 24 şair katılacak. Tema ülke Makedonya`nın üç şairle temsil edileceği festivalde Türkiye`den 14 şair yer alıyor.

Şiirin Mekânları,

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir ve Beyoğlu belediyeleri ile Şehir Hatları Vapurları`nın sponsorluğunda yapılacak festival 8 mekânda gerçekleşecek: Beyoğlu Gençlik Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Mephisto Kitabevi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Pera Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Caferağa ve Kızlarağası Medresesi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir