• DOLAR 32.592
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2506.925
  • ...
"Mezopotamya Tıp Kongresi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mezopotamya coğrafyasında büyük bir sorun olma özelliğini sürdüren “Enfeksiyon Hastalıkları“  temasının işleneceği ‘6.Mezopotamya Tıp Kongresi’ne yurt içinden ve yurtdışından tıp alanında uzman birçok yerli yabancı araştırmacı ve doktorun katılımıyla başladı.

 

 

Daha önceki yıllarda Diyarbakır, Dohuk ve Süleymaniye’de gerçekleştirilen Tıp Kongresine her yıl yaklaşık 650 tıp doktoru ve bilim adamı katılıyor.

 

 

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, Mezopotamya Tıp Kongresi’nin başlangıç tarihi 2008 yılına kadar uzandığını söyledi. Prof. Dr. Bektaş, “Diyarbakır, Federal Almanya ve Kürdistan Federe Bölgesi’ndeki bir grup Kürt doktoru olarak 2008 yılında bir araya gelip, Kürt dilinde ilk bilimsel kongreyi düzenleme kararı aldık. Kongremize Mezopotamya Tıp Günleri adını verdik ve ilk kongremizi de 2009 yılında Diyarbakır’da gerçekleştirdik. Daha sonra her yıl düzenli bir şekilde Mezopotamya Tıp Günlerini düzenleme kararı aldık. Kongrelerimizi daha sonra Mezopotamya Tıp Kongresi adı altında 2010 yılında Diyarbakır, 2011’de Dohuk, 2012´de yine Diyarbakır, 2013’de ise Süleymaniye’de gerçekleştirdik. Kongrelerimize her yıl yaklaşık 400-650 arası meslektaşımız ve bilim adamı katıldı.” dedi.

 

 

Bu yılki kongrenin temel konusu özellikle Kürdistan’da ve Mezopotamya coğrafyasında büyük bir sorun olma özelliğini bugün de sürdüren ‘Enfeksiyon hastalıkları’ olduğunu dile getiren Bektaş, “Biz genellikle kongremizdeki ilk iki oturumu kongrenin temel konusuna ayırıyoruz. Diğer oturumlar ise çeşitli bilimsel konulara göre düzenleniyor. Genelde bir buçuk gün süren bilimsel programda 60’a yakın sunum yapılıyor. Kongrenin Mardin’de yapılmasından ötürü kongremizin bir oturumunu da Arami/Asuri- dillerı ile de sunmayı planlıyoruz. Arami/Asuri doktor ve bilim adamları çeşitli bilimsel sunumlarla kongremize katılacaklar. Kongremiz tümüyle mesleki bir temele dayanıyor. Hiç bir parti, örgüt, din, mezhep ya da felsefi bir akımla ilişkili olmayıp her anlamda bağımsızdır. Bağımsızlık ilkesini korumak için kongrelerimizi bugüne kadar kendi maddi imkânlarımız dâhilinde gerçekleştirmeye özen gösterdik.” diye konuştu.

 

 

 

Kongrenin amaçlarını sıralayan Bektaş: “Kongremizin amacı Kürt dilini bir bilim dili olarak kullanmak ve geliştirmek. Kürdistan’ın dört parçasından ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kürt doktorlarını bir araya getirmek ve birbirleriyle olan mesleki ve sosyal ilişkilerini geliştirmek. Katılımcılar arasında akademik ve mesleki dayanışmayı pekiştirmek, birikim ve deneyimleri paylaşmak. Kongreyi mümkün olduğunda, her yıl Kürdistan coğrafyasının başka bir ilinde düzenlemek. Coğrafyamızda yaşayan diğer halklarla, akademik ve mesleki alanda bilgi alışverişinde bulunmak için bir temel oluşturmaktır.” diye konuştu.

 

 

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu amaçlar doğrultusunda, bu yıl 6. Kongremizi yapacağız. Kongremizi, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin yanı sıra Federal Kürdistan’daki Kurdistan Medical Association, Almanya Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi ve Organ Nakli Anabilim Dalı, Amerika John C. McDonald Regional Transplant Center, Willis-Knighton Health System Louisiana USA, Word Surgical Foundation Louisina USA ve Türk Tabibler Birliği’nin desteği ile gerçekleştireceğiz.

 

Şunun altını çizmek gerekiyor ki, kongremiz coğrafyamızda yaşayan tüm halklara, dillerine, kültür ve inançlarına saygı duyan bir oluşumdu.  Bu anlamda da kongremizi, çok kültürlü ve hoşgörülü yapısıyla bilinen,  Mardin Artuklu Üniversitesiyle birlikte düzenlemek bizi sevindirdiği gibi Türkiye’de ilk kez akademik bir çerçevede düzenleme şansını da beraberinde getiriyor. Zira Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de bir ilki başararak, bir üniversiteden beklendiği biçimde tabuları yıkarak, sınırlıda olsa Kürt kimliğinin ve dilinin Türkiye’de akademik kurumlara girme şansına sahip olmasına öncülük etti.  Belki de ortak kongremiz aracılığıyla, Türkiye’de tıp alanında da akademik açıdan yeni bir adım atılmış olma şansına sahip olunacaktır.”

 

 

Kongrede sunumlar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce yapılıyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)    

Bu haberler de ilginizi çekebilir