• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası (DTSO) Meclis Başkanı Celalettin Birtane ile DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Almanya`nın Frankfurt kentinde bulunan Kürt işverenler ile toplantı düzenledi. Avrupalı Kürt İşverenler Birliği Başkanı Hasan Ferhat Yirik ve Başkan Yardımcıları Seyfi Doğan ile Naim Kılıç’ın da katıldığı toplantıya, merkezi Frankfurt`ta bulunan birlik üyesi yaklaşık 100 işveren katıldı. 

"Kürt coğrafyasını birlikte kalkındıralım"

Toplantıda bir konuşma yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayar, Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda büyük acılar yaşandığını belirterek, yaşanan baskılar sonucu ekonominin de büyük zarar gördüğünü dile getirdi.

Sayar, "Ülkesini terk etmek zorunda kalan ve Avrupa`ya göç eden Kürtler şimdilerde iş yaşamında söz sahibi oldular. Bu bağlamda siz Kürt işverenlerin, doğduğunuz toprakları unutmamanız ve vefa borcunuzu ödemek için kendi topraklarınıza yatırım yapmanız gerekiyor. Biz buradan Avrupa`daki Kürt işverenlerimizi yatırıma davet etmek istiyoruz. Gelin yıllarca büyük acıların yaşandığı Kürt coğrafyasını birlikte kalkındıralım.” ifadelerini kullandı.    

Sayar, daha sonra işverenlere Diyarbakır ilinin sosyo-ekonomik yapısı, yatırım avantajları ve yatırım için sunulan destekler ile ilgili sunum yaparak, ekonomik fırsatlar hakkında detaylı bilgiler verdi. 

"Oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız"

Meclis Başkanı Celalettin Birtane ise yaptığı konuşmada, Diyarbakır ve bölge illerinin stratejik olarak, komşu ülkelere yakınlığı ve zengin kaynakları ile yatırım açısından önemli bir avantaj sağladığını belirterek, yatırım yapmak isteyen işverenlere oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

"Kendi topraklarımıza olan vefa borcumuzu ödemek zorundayız"

Kürt dünyasının ekonomik durumu hakkında bir sunum yapan Ekonomist Ahmet Pelda ise, Genel ekonomik veriler ve bölgenin gelecek vaat eden sektörleri ile ilgili bilgi vererek, Ortadoğu`nun ekonomik kaynakları açısından zengin bir alan olduğuna dikkat çekti. 

Avrupalı Kürt İşverenler Birliği Başkanı Hasan Ferhat Yirik yaptığı konuşmada, yıllar önce yaşanan acılardan dolayı, zorunlu olarak yaşadıkları topraklardan göç etmek durumunda kaldıklarını ifade etti. 

Yirik, "Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde uzun süre var olma savaşı veren ve artık ciddi bir ticari güce sahip olan biz Kürtler, artık kendi topraklarımıza olan vefa borcumuzu ödemek zorundayız. Bunun en güzel yöntemi de, doğup büyüdüğümüz topraklarda yatırım alanları oluşturarak, orada yaşayan insanlarımıza istihdam şansı sağlayıp, Kürt halkının kalkınmasına katkıda bulunmaktır.” açıklamasını yaparak Diyarbakır`a toplu bir ziyaret gerçekleştireceklerini dile getirdi.

(Hamza Adiyaman  - İLKHA)