• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...
Üniversite öğrencilerinden idam kararlarına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – Mardin Artuklu Üniversitesi Bilge Gençlik Topluluğu, Mısır’daki idam kararlarına tepki göstermek amacıyla kitlesel basın açıklaması düzenledi. 

Rektörlük Binası önünde saat: 15.00’te yapılan basın açıklamasını Mardin Artuklu Üniversitesi Bilge Gençlik Topluluğu adına Askeri Kaya okudu.

“Soma’daki acıyı yüreğimizde hissediyoruz”

Kaya,  Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağı kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralıları şifa ve geride kalanlara başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. 

“İdam kararları geri alınmalı”

Mardin Artuklu Üniversitesi Bilge Gençlik Topluluğu olarak adaleti hala bir değer olarak taşıyan insanlığın, toplumların ve ülkelerin vicdanlarına seslenmek istediklerini dile getiren Kaya, “Mısır mahkemelerinin gayri meşru darbeye ve darbecilere direnen 529 kişiyi, daha sonradan 683 kişiyi idama mahkûm etmesi hukuk skandalı olup bir an önce bu idam kararlarının geri alınması lazımdır.” dedi. 

“Bu tamamıyla siyasi bir karardır”

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Mısırda demokratik seçimler sonucu iktidara gelen Müslüman kardeşler teşkilatı, alçakça bir darbeyle elde etmiş olduğu bu haktan mahrum bırakıldı. Mısırlı kardeşlerimiz bu hakkı korumak için günlerce sokaklarda ‘Şiddet eylemlerine bulaşmaksızın’ protesto haklarını kullandılar. Ağır tahriklere rağmen Müslüman’ca bir duruş sergileyerek kimseye zarar vermeden direnişlerini sürdürmektedirler. Bunun akabinde iktidarı tamamıyla ele geçiren cunta başı katil sisi ve zihniyeti cadı avını başlatarak insanları katledip yetmezmiş gibi idam kararlarını verdiler. Cadı avının uzantısı olan bu karar hukuk normlarıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir. Bununla birlikte evrensel hukuk kuralları içerisinde de meşruiyeti yoktur. Tamamıyla siyasi bir karardır.”    

“Ya istediğimiz gibi olursunuz ya da demokrasi olmaz”

Dünya siyasetini dizayn edenlerin ‘Ya istediğimiz gibi olursunuz ya da demokrasi olmaz’ dediklerini savunan Kaya, “Bir balina için gözyaşları dökenler, insanları gözlerini kırpmadan öldürenlere seyirci kalmaktadırlar. Ey birleşmiş milletler, ey Avrupa birliği ey Arap ülkeleri neden hala bu insanlık dışı vahşete sesinizi çıkarmıyorsunuz diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. Mısırdaki cunta yönetimine açıkça veya gizlice destek veren ülkeler, bu cinayetlerin gerçekleşmesi durumunda bu suça ortaksınız. Batılı Emperyalist ülkelerden bize asla ve asla bir hayır gelmeyeceğini biliyoruz. Biz Müslümanları kahreden Müslüman ülkelerin bu konu hakkında sessizliğini bozmaması, bu hukuksuzluğa ve cinayete kör olmalarıdır.” diye konuştu. 

“Neden hala susuyorsunuz?”

İslam Birliği Teşkilatı’na seslenen Kaya, “Neden hala susuyorsunuz? Ey bu zulme karşı kör, sağır ve dilsiz olan Müslüman ülkeler, neden hala susuyorsunuz. Mısır’da, Suriye’de Çeçenistan’da, Irak’ta, Afganistan’da Mavi Marmara’da Müslümanlar katledildi sustunuz ve hala susuyorsunuz.  Biz Bilge gençlik topluluğu olarak mısırda verilen bu gayri hukuki kararı asla kabul etmiyoruz ve lanetliyoruz. Tüm dünyada Müslümanlara yapılan zulümleri şiddetle kınıyor, Müslüman liderlerden fiili olarak harekete geçmelerini bekliyoruz.” dedi.

“Bahar Şenlikleri’nin iptal edilmesini destekliyoruz”

Kaya son olarak, “Üniversitenin düzenleyeceği, gençlerin ahlaksızlaştırıldığı, Modern bir cahiliye ürünü olan ve tasvip etmediğimiz Bahar Şenlikleri’nin STK’ların tepkisi ve göçük nedeni ile iptal edilmesini de yerinde görüyoruz.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler sesiz bir şekilde dağıldılar. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir