• DOLAR 32.431
  • EURO 34.46
  • ALTIN 2490.641
  • ...
Obama Carba ile Görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beyaz Saray`dan yapılan açıklamada "Başkan Obama, SMDK`nın liderliğinden ve diyaloğa yapıcı yaklaşımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve koalisyonu Suriye halkının tamamını temsil eden kapsayıcı bir hükümet vizyonunu ilerletmeye teşvik etti" ifadesi yer aldı.

Açıklamaya göre, Suriye Muhalifleri ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Ahmed Carba ve muhalefet heyeti ile ABD`nin Başkenti Washington`da görüşen Barack Obama ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Beşşar Esed`in Suriye`yi yönetmek için tüm meşruiyetini kaybettiğini de vurguladı.

Beyaz Saray görüşme sonrası ABD`nin Suriye`deki muhalefete 27 milyon dolar daha `öldürücü olmayan` yardım yapacağını, bu yardımla birlikte ABD`nin muhalefete toplam yardımlarının 287 milyon dolara ulaştığını, ABD`nin Suriyelilere gönderdiği insani yardımın da 1 milyar 700 milyon dolar olduğunu açıkladı. Carba da görüşmede Suriyeli sivillere en fazla bağışta bulunan ülke olması nedeniyle ABD yönetimine teşekkür etti.

Söz konusu yeni yardımların ne olduğuna yönelik bilgi verilmedi, ancak daha önce muhaliflere telekomünikasyon cihazları, taşıtlar, savunma cihazları gönderilmişti.

`Aşırılık` uyarısı
Obama ve Rice görüşmede, Esed rejiminin varil bombalarının kullanımı da dahil olmak üzere hava bombardımanları yoluyla Suriyeli sivilleri kasıtlı olarak hedef almasını ve rejimin kuşatması altında bölgelerdeki sivillere gıda ve insani yardımları engellemesini kınadı, yardımları sivillere ulaştırılmasının rejimin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Görüşme SMDK Başkanı Carba`nın 4 Mayıs Pazar günü başlayan ilk ABD ziyaretinin sonunda gerçekleşti. Carba 10 gün süren ziyaret sırasında ABD Başkanı ve Rice dışında, Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez ile de görüştü, ABD Barış Enstitüsü ve Georgetown Üniversitesi`nin de aralarında bulunduğu bazı kurumlarda konuşmalar gerçekleştirdi.

Muhaliflere resmi statü
Geçen hafta Al Jazeera Türk`e Carba`nın ABD ziyaretini değerlendiren SMDK sözcüsü Luay Safi, ziyaretin amacının ABD`de muhalefete desteği yeniden canlandırmak ve muhalefeti ABD`deki etkin kurumlara ve kişilere daha iyi tanıtmak olduğunu söylemişti.

Washington yönetimi, Carba`nın ziyaretinin ilk günlerinde, SMDK`nın ülkede resmi olmayan irtibat bürosunun statüsünü yükselterek resmi diplomatik misyon açmasını onaylamıştı.

Al Jazeera, Reuters ve AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir