• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
Muzaffer Yiğitler Fethettikleri Beldelere Allah Önünde Eğilerek Dahil Olurlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Faruk Hamza / İnzar Dergisi
 
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحيمِ
اِذَا جَاءَ نَصْرُ اللّٰهِ وَالْفَتْحُ ﴿١﴾ وَرَاَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ في دينِ اللّٰهِ اَفْوَاجاً ﴿٢﴾ فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ اِنَّهُ كَانَ تَوَّاباً ﴿
٣﴾

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

Allah`ın zaferi ve fetih (Mekke fethi) geldiğinde ve insanların fevç fevç Allah`ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O`ndan bağışlama dile. Çünkü O tövbeleri çok kabul edendir. ﴾1-3﴿

Sünnetullahta cari kanunlar vardır. Allah (cc) “bast”, “kabz” ve “şak” şeklinde bu kanunlara müdahale etmediği sürece olaylar bu kanunlar çerçevesinde gerçekleşir. Allah (cc) bu sure-i celilede gerçek fethin sünnetullahtaki yerini açıklıyor.

Allah (cc)’ın iki şeriatinden biri olan Kevni Şeriat (sünnetullah) zafer ve başarı için uyulması zorunlu olan küll-i kanunlar listesini oluşturur. Kevni şeriat ile Vad’i şeriat meşru bir zafer ve başarı için birbirlerinin mütemmimidirler. Vad’i şeriat meşruluğun mihengidir, Kevni Şeriat ise başarının anahtarıdır. İnsanlar içerisinde Vad’i şeriatte olduğu gibi Kevni Şeriate(sünnetullaha) de en fazla riayet eden Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellemdir. Oysa Kevni Şeriat (sünnetullah) insanlar içerisinde en fazla Onun için iptal edilmiştir.

Bu sure-i celile evvelinde mutlak bir zafer ve başarının kevni kanununu izah ediyor. Mutlak zafer fetihe dönüşen zaferdir. Fetih de ancak kalplerin İslam’a açılması ile mümkün olan bir şeydir. Bu da zaferle, İslam ordularının düşman ordularına üstün gelmesiyle, İslam tebliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve kâmil mürşidlere yol açılması ile başlar. İslam’ın tebliğ ve diğer kurumlarıyla o coğrafyaya yerleşmesi ile devam eder ve nihayetinde ihlaslı mübelliğler tarafından -eğer karşı taraf üzerlerine kelimenin hak olduğu taifeden değilse- kemale erdirilir.

İslam beldeleri bu şekilde fethedilmiş. İslam’ın ana merkezi olan Mekke’nin bile bu şekilde fethedilmesi bu Kevni Kanuna riayet etmenin önemini beyan için kâfidir. En kâmil fetihtir Mekke fethi… Evvela Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem bu şehrin üzerine o zamana kadarki en güçlü ordularını harekete geçirmiş. Bütün destekçilere haber salınıp ordu takviye edilmiş. Bütün savaş ve caydırma teknikleri kullanılmış. Kan dökülmesin, yıkım olmasın diye de bütün tedbirlere başvurulmuş. Ve nihayetinde tertemiz bir şekilde şehir ele geçirilmiş. Büyük zaferden sonra İslam’ın insanların akıl ve kalplerine sirayetinin önündeki engeller ortadan kaldırılmış. Bütün putlar başta Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem olmak üzere Müslümanların elleriyle temizlenmiş. Ardından kalpleri fethedecek olan o büyük afv ve yüce ahlak şehrin ahalisine ilan edilmiş.

Benden nasıl bir muamele beklersiniz diye soran yüce Resule, “Sen kerim bir kardeşin kerim oğlusun. Senden hayırdan başka bir şey beklemiyoruz” karşılığının verilmesinden sonra “Bugün Benden Yusuf’un kardeşlerinin Yusuf’tan gördüğünün dışında bir şey görmeyeceksiniz. Bugün size kınama yoktur.” Yüceliğiyle o güne kadar en mahir kilitlerin bile açamadığı kalpler İslam için fethedilmiştir.

Bu yüzden bu sure-i celilenin Mekke’nin fethi hakkında Mina’da nazil olduğu ifade edilmiş ve bu yüzden Allahu Teâlâ Mekke’nin fethine “Allah’ın Zaferi ve Fetih” ismini vermiştir. Zira bu fetih Allah (cc)’ın hem Kevni Şeriatı (sünnetullah) hem de Vad’i Şeriatının en üst perdeden riayet edilip uygulandığı bir projenin ürünüdür. Fetihler içerisinde numune-i imtisaldir ve “Allah’ın zaferi ve Fethi”dir. Zaferler ve fetihler bu minval üzere geldiği oranda “Allah’ın zaferi” ve “Allah’ın Fethi” ünvanını almaya müstahaktır. Ve dolayısıyla ...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir