• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Van'daki yerel gazeteler denetleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van’da kurum ve kuruluşların verdikleri resmi ilanları yayınlama hakkına sahip olan yerel gazetelerin basın ilan kurumu tarafından yapılan yıllık rutin denetimleri başladı.

 

Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürlüğünden iki  personel ile her gün farklı bir yerel bir gazetecinin katılmasıyla oluşturulan Kontrol Kuruluna, kurumun Şube Müdürü Yahya Öylek de eşlik ediyor.

 

 “Gazetelerin eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz”

Kontrol Kurulu adına bir açıklama yapan Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü Şef Yardımcısı Özer Elikoğlu, “Pazar gününden şu ana kadar baskı ve bayii denetimleri yaptık. Gazetelerin tali bayilere dağıtımını yapan ana bayiye  de giderek, şirket yetkilileri ile görüştük. Eksik olan konularda bilgi vererek, eksiklik ve yanlışlıkların giderilmesi konusunda yönlendirdik. Bugün sabah itibari ile de İpekyolu ve Van Olay gazetelerinin denetimlerini gerçekleştirdik. Denetimlerimiz iki gün daha sürecek. Bu süreçte elimizden geldiği kadar gazetelerin eksikliklerini gidermeye de çalışacağız.” dedi.

 

“İnsanların hayatlarını ilgilendiren haberlere öncelik verilmeli”

Elikoğlu, Van’daki yerel basına yönelik  genel bir denetim yaptıklarını belirterek, “Şimdi gazete dediğimizde, olayı iki boyutlu görmek lazım. Bir yönü muhasebesel yani işletme, diğer boyutu ise ürün olarak gazete ve içeriği. Gazeteleri muhasebe açısından, şu andaki durumlarını gözden geçiriyoruz. Bunun yanı sıra gazetelerin baskı durumları, baskı kaliteleri, kadrosunda çalışan arkadaşların aktif olup olmaması, gazetelerin okuyucuya ulaşma potansiyelinin ne kadar olduğu üzerinde duruyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre 40-50 arasında son nokta tali bayii listesi mevcut. Büyükşehir olan bir yerde bu sayının az olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha genişletilmesi konusunda, hem gazete sahiplerinin hem de gazete dağıtım bayiinin birlikte çalışma yapması gerekiyor. Gazete içeriği olarak baktığımızda ise, özel haberin eksik olduğu görülüyor. Çünkü yerel gazeteler bütün dünya ölçeğinde, yaygın süreli yayınlara göre daha fazla önem kazanmakta iken, bunun asıl nedeni, gazetelerin, mikro ölçekte, ilçelere, kasabalara, mahallelere kadar orada yaşayan insanların hayatlarını ilgilendiren haberlere öncelik verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“İnsanlar artık haberlere rahatlıkla ulaşabiliyor”

İnsanların artık haberlere mobil iletişim araçları üzerinden kolaylıkla ulaşabildiğini belirten Elikoğlu, “İnsanlarımız artık ulusal haberlere internet  ve  mobil iletişim araçları üzerinden çok kolaylıkla takip edebilirken, kendi yaşadığı yerdeki bilgilere erişmekte veya onları öğrenmekte daha geç kalıyor. Dolayısıyla bunu hızlandıracak mekanizma yerel gazetelerdir. Gazetelerimizin de bunu öncelikli kabul ederek içeriğini gözden geçirmesi gerekiyor. İlerleme tabi ki var. Geçen yıl bıraktığımız yerde değiller. Ama daha iyi olunabilirdi.” ifadelerini kullandı.  (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir