• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...

BATMAN - Batman Sosyal Güvenlik Kurumu, 13-19 Mayıs tarihlerini kapsayan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürvekili Hüseyin Şansi yazılı basın açıklaması yaptı. 

Her yıl 16 Mayıs gününü içeren haftayı Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutladıklarını ve sosyal güvenlik hakkının günümüzde en temel insan hakkı olmanın yanında anayasal bir hak olduğunu belirten SGK İl Müdürü Şansi, “20 Mayıs 2006 yılında yürürlüğe giren 5502 sayılı kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu kuruldu ve SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı bu yeni kuruma devredilerek Sosyal Güvenlik Kurumları tek çatı altında birleştirdi.” dedi. 

Batman’ın ilçelerindeki teşkilatlanmalarından bahseden Şansi, “Beşiri, Kozluk ve Sason ilçelerimizde SGM açılması planlanmış, Kozluk SGM 2012 Nisan ayında hizmete açılmış. Beşiri SGM ise 01.07.2013 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. 15 Ocak 2010 tarihinde Devlet memurlarının,1 Ocak 2012 tarihinde yeşil kartlı vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinin Kurumumuza devredilmesi sonrasında vatandaşlarımızın tamamı sosyal güvenlik kapsamına alınmış olup, Merkezi Yönetim bütçesinin yaklaşık yarısına yaklaşan devasa bütçeye sahip olan Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışanı ve yöneticileri olarak 7 den 70 e tüm insanımıza hizmet etmenin haklı gururunu taşımaktayız. İlimiz nüfusunun 547 bin 581 olduğu, sosyal güvenlik kapsamında toplamda 64 bin 734 kişinin çalıştığı yüzde11.82, 28 bin 448 emekli maaşı aldığı 5.20, 173 bin 277 kişinin GSS kapsamında gelir testi yaptırdığı, sosyal güvenlik kapsamına giren kişi sayısının 526 bin 703 olduğu, bunun da nüfusun yüzde 96.19’una denk geldiği görülmektedir.” ifadelerini kullandı. 

“Ülkenin en büyük sorunu kayıt dışılıktır”

Şansi, ülkenin en önemli sorunlardan birinin kayıt dışılık olduğunu belirterek kayıt dışı istihdamın mücadelede kurum olarak öncelikli görevlerinin arasında yer aldığını vurguladı. 

Şansi açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Kayıt dışı istihdam ile mücadelede yasal düzenlemeler tek başına yeterli değil. Bu konuda halkımızın da destek vermesi gerekir. Bunun içinde insanımızda sosyal güvenlik bilincinin oluşması ve gelişmesinin önemli olduğunu bildiğimizden bir takım çalışmalar yapmaktayız. Sosyal güvenlik, toplumun tüm bireylerini yaşamları boyunca ilgilendirdiğinden yeni kurulan bir kurum olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu paydaşlarına tanıtmak, Sosyal Güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı yeni yasa ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek ve toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasını sağlamak amacıyla her yıl 16 Mayıs tarihini içine alan haftayı Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutluyoruz.” (M. Fatih Akgül - İLKHA)