• DOLAR 32.607
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2497.519
  • ...
Akdamar Adası`nda Ayin Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van`ın Ercis İlçesi`nde bulunan Akdamar Adası`nda ki kilisede bugün ayin yapıldı. Aylar öncesi Valilik ve belediyelerin yoğun desteği ile başlayan hazırlık çalışmaları dün akşamüzeri tamamlanmış ve ada ayine hazır hale getirtilmişti.

Yoğun Güvenlik Önlemi Alındı

Yapılan bunca harcama ve hazırlığın ardından bugün saat 11.00`de Akdamar Adası`ndaki kilisede ayin yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı adada katılımcılar Van-İskele, Edremit ve Erciş sahilinde deniz seferleri ile alınarak adaya getirildi.

Mumlardan Sağlanılan Gelirler Somali`ye

Akdamar Kilisesi`nde düzenlenen ayine Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığında Başrahip Sahak Maşallıyan`ın yönetiminde başladı. Ermenilerin mum yakıp ilahiler eşliğinde dua ederken, ayin için yakılan ve 5 liradan satılan mumların satışından sağlanan gelirin Somali`ye gönderileceği belirtildi.

Adada Ayin Sahilde Ayine Tepki Eylemi

Akdamar Adası`nda ayinin yapıldığı sırada, Van Alperen Ocakları`ndan olduğu öğrenilen bir grup sahil kenarında protesto eylemi düzenleyerek ayinin yapıldığı yere gitmeğe kalkışmaları üzerine polis müdahale etti. Daha sonra basın açıklaması yapan grup; "Ermeni vatandaşlarının ibadet etmelerine karşı değiliz. Karşı olduğumuz mesele, binlerce Müslümanı katleden, Ermeni çetelerinin organize oldukları hatta karargah olarak kullandıkları kilisenin, ibadet etme bahanesiyle tekrar faaliyete geçmesidir" dediler.

Aşırı Sıcaklıktan Rahatsız Olanlar Oldu

Yoğun sıcaklığın yaşandığı adada ermeni bir bayan rahatsız olurken, olası bir duruma karşı hazır bekletilen sağlık görevlileri hemen müdahalede bulundu. Ambulans helikopterin hazır bekletildiği adada, askeri helikopterler de arlıklarla ada üzerinde tur atarak güvenlik kontrolünde bulundular.

Rahipten Destek Verenlere Teşekür

Üç saate yakın süren ayinde bir konuşma yapan Başrahip Maşallıyan, tapınağın bin yıldır en fazla barış duasını özlediğini belirterek; "Tüm dualarımızı Van Gölü`nün mavi sularına bırakıyoruz. En uzak mecralara taşısın diye. Bu ibadethanemizi koruyan Van halkına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Van Valiliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Hıristiyan Olmayanlara Şaraplı Ekmek Verilmedi

Kilisede yapılan törenin ardından dışarıya çıkan ermeni din adamları, dışarıda bekleyen Hıristiyanlara şaraba batırılmış ekmek parçalarını sırayla ağızlarına verirken, aynı ekmeği isteyen ve bir kişiye testis olmadığı gerekçesi ile geri çevirdi. Kilisenin bahçesinde de dua ve şarkıların okunmasının ardından ayin sona erdi. (Fikret Özkan, Murat Dalgın, Haşim Tosun - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir