• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2419.735
  • ...
Mısırlı Gençler Açlık Grevi Başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Türkiye’de yaşayan Mısırlı gençler, Mısır’da Müslüman kardeşlerine yönelik yapılan zulümlere karşı durmak için 2 gün sürecek açlık grevi başlattı. Beyaz kefen giyen Mısırlı gençler,  temsili cezaevinin arkasından Kur’an okudular, Rabia işareti ile Müslüman kardeşlerinin yanında olduklarını haykırdılar.  Açlık grevine, birçok STK temsilcisinin yanı sıra gazeteci ve yazar da destek verdi. 

“Zulümler tüm insanların gözü önünde gerçekleşiyor”

Burada gençlere destek amacıyla bir açıklama yapan Gazeteci Yazar Nihal Bengisu Karaca, “Demokrasi ve İslam kavramlarının yan yana gelmesinin kendileri için karlı olmadığı düşüncesi ile büyük bir karatmaya göz yumuyorlar. Karatma yapıyorlar. Bunlar bütün dünyanın gözü önünde oluyor. Mısır’da yaşanan haksızlığı ve eşitsizliği yüksek sesle her ortamda ve her mecrada dile getiriyorum.” diye ifade etti. 

“İnsanları bu açlık grevleri konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum”

Hapishanelerde 23 bin insanın zulüm gördüğünü söyleyen İHH İnsani Yardım Başkanı Bülent Yıldırım ise, “Açlık grevleri başladı. Gazze’de de yine aynı durum devam ediyor. Açlık grevleri günlerdir sürüyor. Bazen açlık grevleri gerekli midir? Diye sorgulanır. Ama insanlar dışarıdakilere sesini duyurmak için her türlü eyleme başvuruyorlar. Bugün burada da bazı gençler açlık grevini başlattı. Bizler de tüm insanlarımızı ve insanlığı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Ve bu açlık grevi sürecinde buraya gelerek ziyaret etmelerini istiyorum.” diye konuştu. 

“23 bin kişi haksız yere tutuklanmıştır”

Mısırlı gençlerin Arapça okuduğu basın açıklamasını Türkçe olarak Gazeteci Yazar Nevzat Çiçek okudu. “Mısır’da yaklaşık 9 aydan bu yana Genelkurmay Başkanı Sisi’nin meşru ve seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı yaptığı darbe ile haksız yere 23 bin kişi tutuklanmıştır” diye konuşan Çiçek, “Bunların 3 bin 232 si doktor, 7 bin 393’u mühendis, bin 200’u akademisyen ve İslam Âlimi, 5 bin 342’si Ezher Şeyhi, 3 bin 878 i öğrenci, 704 kadın ve bin 250’si ise çocuktur. Şiddetli işkenceler sonucu birçok kişinin felç olduğu aynı zamanda ihmaller yüzünden yüzlerce insanın tehlikeli hastalıklara yakalandığı bu yakalananlardan ise 37’sinin can verdiği belgelenmiştir.” dedi. 

“Mısır’da açlık grevi 100 günü aşmıştır”

Açlık grevine girenler hakkında da bilgi veren çiçek, “Adil yargılanma talebi çerçevesinde Mısırlı mahkûmlardan birçoğu açlık grevi yapmaya başlamış bir kısmı ise bu grevde 100 günü aşmıştır. Bu bağlamda mısırlı gençler olarak kanlı cunta hapishanelerinde kalan tutuklulara destek vermek ve onların yalnız olmadıklarını göstermek için 2 günlük açlık grevini başlatıyoruz.” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından Yeni Cami önünde güvercinler uçurularak, idam cezası verilen mahkûmları simgeleyen beyaz balonlar havaya bırakıldı. Ayrıca meydanda Mısır`daki idam kararlarına karşı başlatılan imza kampanyasına destek için bir imza defteri de açıldı. (Erkan Yavuz- Enes Durmaz/ İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir