• DOLAR 32.453
  • EURO 34.49
  • ALTIN 2470.71
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığınca 2014 yılı Mart ayı süt ve süt ürünleri üretimi verileri açıklandı. Buna göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarında ise Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 artış kaydedildi. 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 azalış, inek peyniri üretimi yüzde 1,6 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 2,1 artış gösterdi. 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Mart ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,6 artış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 artış gösterdi. 

Yıllık üretimde de artış sağlandı

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,0 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 azalış, inek peyniri üretimi yüzde 5,5 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 22,9 artış gösterdi. 

Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 artış gösterdi. Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı yüzde 3,49, protein oranı ise yüzde 3,20 olarak tespit edildi. (İLKHA)