• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Hasta Mahkuma Çıkış Yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hastalık veya engellilik durumlarından cezaevlerinde hayatını tek başına idame ettiremeyen mahkûmların cezalarının ertelenmesi için yasada değişiklik yapılıyor. Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve Meclis`e gönderilen yargı paketinde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 16. Maddesine bazı eklemeler yapıldı.


Maddeye hasta mahkûmların cezalarının infazının geri bırakılması için “toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması” şartı eklendi. Toplum güvenliği için ‘ağır ve somut’ tehlike oluşturmayan hasta mahkûmların cezaları ertelenecek.

Bozdağ: Soyut hususlar somutlaştı

Meclis`te yeni yargı paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ceza infaz kurumunda hayatını tek başına idame ettiremeyen hükümlülere ilişkin daha önce düzenleme yaptıklarını, infazın ertelenmesi yolu bulunduğunu hatırlattı. Ancak, "Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmama konusunda tereddütler yaşandığı için `ağır ve somut` kuralı getirilerek bu konudaki soyut hususlar somutlaştırılmaktadır" ifadesini kullandı.

STK’lara göre 550, Bakanlığa göre 334 hasta hükümlü var

Hasta mahkûmlar konusunda iki farklı istatistik var. Bunlardan biri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Mazlumder ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği`nin (CİSST) ortak yürüttüğü bir çalışma. Buna göre cezaevlerinde 544 mahkûm ağır hasta var. Bunlar arasında kanser gibi ölümcül hastalıklarla mücadele edenlerin yanısıra, bedensel ya da mental engelleri nedeniyle kendi kendisine bakmakta zorluk çeken; felçli, çok yaşlı, yürüyemeyen, tek başına ihtiyaçlarını gideremeyenler de bulunuyor. Bu kuruluşlara göre hastalar arasında sağlık durumu ağır olanların, yani hastalıklarının son aşamasında olanların sayısı ise 163.

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmada ise ağır hasta mahkumların sayısı 334.

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir