• DOLAR 32.602
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2494.194
  • ...
Engelliler siyasi iradeye sitem ettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Altınokta Körler Derneği Başkanı Artukarslan, “Siyasiler engelliler için neler yaptıklarını, sorunlarını nasıl çözdüklerini sayıp dökecekler, ballandıra ballandıra anlatacaklar. Bazıları da ödüller vererek resimler çektirecekler; ama gerçeklik böyle mi?” dedi.

 

"Rapor yönetmeliği hak kayıplarına yol açmayı sürdürüyor’’
Kimi siyasilerin Engelli Haftası’nda göstermelik etkinlikler yapacağını ifade eden Artukarslan, “Muhtemelen bu hafta içerisinde siyasi çevreler engelliler için neler yaptıklarını, engellilerin sorunlarını nasıl çözdüklerini sayıp dökecekler, ballandıra ballandıra anlatacaklar ve belki de bazı engellilere basının huzurunda ödüller vererek poz poz resimler çektireceklerdir. Ama gerçeklik böyle mi? Bugün engellilere yönelik ayrımcılık her yerde sürüyor. Görme engellilerin Borçlar Yasasıyla elde ettiği imzalarının tanık gerekmeksizin geçerli sayılmasına ilişkin hükmü, Hukuk Muhakemeleri Yasasının 206. maddesinin yanlış yorumuyla bankalarda uygulanmıyor. Rapor yönetmeliği hak kayıplarına yol açmayı sürdürüyor.’’dedi.

 

"İhtiyacı olmayan kimilerine bakım ücreti ödeniyor’’
Artukarslan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’2022 sayılı yasa muhtaç engellileri güç duruma düşürecek biçimde hatalı uygulanıyor, muhtaç engellilerin kapısına haciz memurları dayanıyor. Gerçek ihtiyaç sahipleri evde bakım ücreti hakkından yararlanamazken, ihtiyacı olmayan kimilerine bakım ücreti ödeniyor. Fiziksel çevre düzenlemelerinin yetersizliği, engellilerin yaralanması ve dahi ölümlerine yol açmaya devam ediyor. Söz verilmesine rağmen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin uluslar arası hukukta hak aramayı düzenleyen ihtiyari protokolü, onanmak üzere bir türlü TBMM’ye getirilmiyor. Körler Okulları kapatılma riskiyle karşı karşıya bırakılırken, engelli öğretmenler de atanamayan arkadaşlarıyla aynı kaderi paylaşıyorlar. Bu listeyi sayfalar boyu uzatmak mümkün. Biz yalnızca satırbaşlarıyla başta görme engelliler olmak üzere engellilerin canını en çok yakan birkaç soruna değinmekle yetiniyoruz. Engelliler, bütün sorunları çözümlenmiş olarak engelsiz bir Türkiye’de yaşamak için daha ne kadar bekleyecekler? Altınokta Körler Derneği olarak, aşağıda sıraladığımız sorunların ivedilikle çözülmesini istiyoruz.“

 

"Sakatlığın tespitinde Dünya Sağlık Örgütünün kriterleri yasallaştırılmalıdır’’
Engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği’nin, daha fazla hak kayıplarına yol açmadan bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirten Artukarslan, “Sakatlığın tespitinde Dünya Sağlık Örgütünün kriterleri yasallaştırılmalıdır. 2022 Sayılı Muhtaçlık Yasası ivedilikle değiştirilmeli, muhtaçlık aylığının ödenmesi için ‘bakmakla yükümlü kimsesi olmama ’koşulu kaldırılmalıdır. İşsiz engellilere, işe girinceye dek asgari ücrete yakın bir düzeyde sakatlık tazminatı ödenmelidir. Bakım hizmetlerinden yararlanmak için ailede birey başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3’ü oranının altında olması koşulu kaldırılmalı; devlet bakıma muhtaç tüm yurttaşlarına ücretsiz bakım hizmeti sunmalı; engelliye bakan yakınları eğitilmeli ve sigortalı hale getirilmelidir.” İfadelerine yer verdi.

 

Bankaların ve kimi noterlerin yasal düzenlemeye rağmen görme engelli bireylerden iki tanık istemeleri zulmüne derhal son verilmesi gerektiğini belirten Artukarslana; “5378 sayılı yasa yaşamın bütün alanlarında uygulamaya geçirilmelidir. Fiziksel çevrenin engellilerin durumuna göre düzenlenmesi zorunluluğuna uyulmalı; göstermelik ve bir takım firmaları zengin etmeye yönelik uygulamalara son verilerek işlevsel düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Atanamayan engelli öğretmenler derhal görevlerine atanmalıdır. Mevzuattaki engellilere yönelik ayrımcı düzenlemeler temizlenmelidir. Görme engellilere yönelik eğitim veren ilk ve ortaokulların kapatılmasını içeren Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik taslağı geri çekilmelidir. Engelli Hakları Sözleşmesinin eki niteliğindeki hak arama yollarını düzenleyen ihtiyari protokol TBMM gündemine getirilerek onaylanmalıdır. İlimizde Engelliler Haftası nedeniyle yapılan etkinliklerin engelliyi istismar etmeyecek şekilde yapılması, kutlama değil engelli sorunlarının masaya yatırılması şeklinde düzenlenmesini istiyoruz. Bizler engelliler adına işyapıyoruz safsatasıyla kişileri ve kurumları arkasına alarak engelliler haftasını curcunaya dönüştüren sözde gönüllü sülüklerden kurtulmak istiyoruz. Biz Altı Nokta Körler Derneği olarak engelliler adına yapılan çalışmalarda hem kamu yararına çalışan dernek olma sıfatımız hem istismara karşı duruşumuz hem de saha da bulunan en aktif derneklerden biri olmamız hasebiyle çalışmalarda söz ve karar sahibi olmak istiyoruz. Sözün kısası biz olmadan bizim için asla” ifadelerini kaydetti. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir