• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ölümlerin yaklaşık 2.5 milyonu aşırı tuz tüketimine bağlı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Beslenme konusunda başta çocuklar olmak üzere ailelerine yönelik olarak Beslenme Okulu seminerleri düzenleyen İzgün Gıda Genel Müdürü Uğur Esen, dünyada meydana gelen ölümlerin yaklaşık 2.5 milyonunun aşırı tuz tüketimine bağlı olduğuna dikkat çekti.

Fazla tuz tüketimi hastalık habercisi

Konuyla ilgili açıklama yapan İzgün Gıda Genel Müdürü Uğur Esen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarının 5-6 gram olarak belirlendiğini fakat bu oranın ülkemizde 18 gramı bulduğuna işaret ederek, gereğinden fazla tuz tüketiminin ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Konuya ilgi çekmek ve aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklara engel olmak için masalardan tuzlukları kaldırdıklarını söyleyen Esen, “Başta yemek dağıtım şirketleri olmak üzere birçok kurum bu nokta yapması gerekenleri aciliyetle yerine getirmelidir. Çünkü her geçen gün aşırı tuz tüketimine bağlı olarak birçok hastalık baş göstermeye devam edecek” dedi.

Dünyada meydana gelen ölümlerin yaklaşık 2.5 milyonunun aşırı tuz tüketimine bağlı olarak kalp krizi ve inmeden kaynaklandığını söyleyen Esen, “Bu oran hiç de göz yumulamayacak bir oran değil. Hal böyleyken sağlımız için son derece tehlikeli olan aşırı tuz tüketimine bir dur demenin vakti gelmiştir” dedi.

Esen, günlük tuz ihtiyacının yediğimiz sebze ve meyvelerle karşılandığını buna ek olarak yemeğe konulan tuzun adeta hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Çocuklar anne babalarını örnek alıyor

Her konuda olduğu gibi çocukların ailelerini beslenme konusunda da örnek aldığını söyleyen Esen, daha yetişme çağındaki çocuklarımıza kötü örnek olmayalım. Gelecekte önemli sağlık sorunları ile boğuşmamaları için siz de sofralarınızda tuzu eksik edin” dedi.

(Zeki Aras-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir