• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...

BİTLİS-Ekonomi Bakanlığı ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği işbirliğiyle Bitlis`te dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği genel sekreteri Melih Leylioğlu’nun sunumuyla Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya çok sayıda esnaf katıldı.

Bitlisli esnaflara yönelik düzenlenen bilgilendirme seminerinde konuşan Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, bölgenin yıllardır var olan şiddet atmosferinden çıktığını ve artık ticaretin daha sık bir şekilde yapılabileceğini söyledi.

İç pazarda sıkışmış bir vaziyete olduklarını hatırlatan Tezcan, sözlerine devamla, “Ürettiğimiz ürünlerimizi, neler yapabileceğimizi, teşvik sistemlerinden ne şekilde faydalanabileceği yönünde sağlıklı bir şekilde yatırımcılarımız haberdar değildir.

Uzman arkadaşlarımızdan bu konular hakkında bilgiler alacağız. Irak, İran ve Türkü cumhuriyetlerinden teknoloji bakımından çok ilerdeyiz. Biz bu yerlerde eğer adapte olabilirsek, örgütlenip sermayelerimizi birleştirirsek, muhakkak bu yerler bizler için bulunmaz bir pazar haline gelecektir.

Bu pazarlarda yetiştikten sonra dünyanın dört bir yanına ihracat yapmak için önümüz açılacak. Maalesef ilimizde ihracat yapan ilçelerimizle birlikte 10 şirketimiz bulunuyor. Bunlarda tam sağlıklı bir şekilde ihracat yapamıyorlar. Bunlara ek olarak bizler projeler üretiyoruz.

Irak ve İran ülkelerinden birisinde pazar araştırması yapacağız. Bölgenin ürünlerini bu ülkelerde nasıl değerlendirebiliriz, bunun araştırmasını gerçekleştireceğiz. Tarımsal, hayvansal, yeraltı kaynaklarını nasıl değerlendiririz ve pazarı nasıl buluruz, bunları yerinde tespit edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Program, Ekonomi Bakanlığı`ndan gelen ticaret uzmanları tarafından Bitlisli esnaflara ihracat ve büyüme ile ilgili seminer verildi. Seminer yaklaşık 3 saat sürdü.

(Şükrü Tontaş-İLKHA)