• DOLAR 32.563
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2418.351
  • ...
"Hemşirelerin çalışma koşulları düzeltilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Sağlık Sen Şube Başkanı Zahir Seven, "Hemşireler Günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, Sağlık hizmetlerinin en önemli parçası olan hemşirelerin, mesleki konumları ile örtüşen haklar ve çalışma koşulları noktasında önemli sorunları bulunduğunu kaydetti.

 

Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda yaptığı alımlara rağmen, geçmişten gelen yanlış istihdam politikaları nedeniyle, hekimlerde olduğu gibi hemşireliğin de Türkiye'de istihdam açığı en yüksek meslek grubu olarak öne çıktığını belirten Seven, "İstihdam yetersizliği nedeniyle yoğun iş temposu altında çalışan hemşirelerimiz, halkımızın sağlık hizmeti talebinin karşılanması konusunda büyük fedakârlıklarla görevini yerine getirmektedirler."dedi.

 

Hemşirelerin çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konusunda yaşadıkları sorunlara adil çözümler beklediğini dile getiren Seven, Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak, her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası münasebetiyle, hemşirelerin mesleki saygınlığına yakışan adil çalışma ortamlarına kavuşması gerektiğini belirterek şu talepleri sıraladı:

"Ayda ortalama 8 gün nöbet tutma zorunluluğu olan hemşirelerimizin nöbet sürelerinin fazlalığı ailelerine ve diğer sosyal ortamlara katılımını kısıtlamaktadır. Sendikamızın yaptığı araştırmaya göre hemşirelerimizin yüzde 78’i ailesi ile yeterince vakit geçiremediğini düşünmektedir.
-Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 236,72 iken AB ülkelerinde 835,53’dür. Açıkça görülmektedir ki aradaki fark oldukça fazladır. Hemşire istihdamı akılcı politikalarla gerçekleştirilerek, çalışanlarımızın üzerindeki yükün bir nebze de olsa atılması sağlanmalıdır.
-Hemşirelik mesleği hekimlikte olduğu gibi bilimsel bir disipline sahiptir. Bu nedenle hemşireliğin yardımcı sağlık personeli olarak tanımlanması doğru değildir.
-Hemşirelik Yönetmeliği ile görev tanımları ve mesleki sınırlılıkları net bir biçimde ortaya konulan hemşirelerimize, çalıştıkları kurumlarda mesleği ile örtüşmeyen görevler verilmemelidir.
-Hemşirelerle birlikte tüm hekim dışı personelin yaşadığı döner sermaye ek ödeme adaletsizliği giderilmelidir.
-Döner sermaye ek ödemeleri emekliliğe yansıtılmalıdır.
-Fiili hizmet zammından hemşireler de faydalandırılmalıdır.
-Vekil ebe-hemşirelik ve sözleşmeli uygulamalarına son verilmelidir.
-Anayasal bir zemine kavuşan kadına pozitif ayrımcılık hakkını çalıştıkları kurumlarda hemşirelerimiz de hissetmelidir.
-Hemşirelerin mesleğinde ilerlemesi ve uzmanlaşması noktasında gerekli eğitim imkanları sağlanmalıdır.
-Sağlık kurumlarında şiddet ve psikolojik tacize en çok maruz kalan kesim olarak hemşireler öne çıkmaktadır. Şiddeti hak olarak gören çevrelerin saldırganlıklarını önleyecek, hemşirelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarına güven içinde çalışma ortamları sağlayacak yeterlilikte yasal ve fiziksel önlemler alınmalıdır.
-Hemşirelerimiz çalışma hayatının yoğunluğu ile aile sorumlulukları arasında sıkışmaktan kurtaracak tedbirler alınmalıdır. Bu çerçevede 24 saat kreş hizmeti imkanı sağlanmalıdır.”
(Veysi Rüzgar-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir