• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Diyarbakır`da `Peygamberler Sempozyumu` düzenlenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Diyarbakır Valiliği, 15 – 16 Mayısta gerçekleşecek “Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri” programı öncesi Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde gezi programı düzenlendi. Valilik tarafından düzenlenen kahvaltı ve gezi programına, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Eğil Kaymakamı Taner Bircan, Diyarbakır İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da katıldı.

 15 – 16 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek “Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri” programı hakkında bilgi veren Vali Kıraç, amaçlarının Diyarbakır’ı bütün yönleri ile Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

 Gerçekleşecek sempozyumun nedenini anlatan Vali Kıraç, “Diyarbakır’ın bilinmeyen ve dünya âleminin bilmesi gereken noktalarını daha iyi gün ışığına çıkartmaktır. Amacımız, Diyarbakır’ı bütün yönleri ile kendimize, ülkemizin diğer şehirlerine ve dünyaya tanıtmaktır.” dedi.

 “Diyarbakır çatışma ve sıkıntılarla kendini izah edecek şehir değildir”

Diyarbakır’ın keşfedilmeyen yönlerini keşfedeceklerini belirten Vali Kıraç, “Diyarbakır 33 ayrı uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bu yapının iyi bilinmesi ve geçmişte Diyarbakır’ın yaptıklarının iyi algılanması için bunları yapıyoruz. Diyarbakır’ın marka değerini düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Biz insanlığımız, eserlerimiz, değerlerimiz ve peygamberlerimiz ile varız. Yoksa Diyarbakır çatışma ve sıkıntılarla kendini izah edecek bir şehir değil. Biz artık Diyarbakır’da eğitimde, sağlıkta, kültürde ve bu tür etkinliklerde var olduğumuzu göstermek, akademik çalışmalarla kendimizi ispat etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

 “Diyarbakır’ın bilinmeyen birçok noktası var”

Diyarbakır’da turizm sektörünün önemli olduğuna değinen Vali Kıraç, “Diyarbakır’ın en güçlü alanı tarih, kültür, sanat ve insan varlıklarıdır. Bu alanda ne kadar ileriye gidersek o noktaya götürmeye gayret gösteriyoruz. Geçen yıl Diyarbakır’a gelen turist sayısı 200 bin civarındaydı. Bu rakam Diyarbakır’ın tarihi değerleriyle bağdaşmıyor. Diyarbakır’ın bilinmeyen birçok noktası var. Diyarbakır’ın var olan ve iyi bilinmeyen tarihini iyi anlatmak bizim işimizdir ve orada eksiği olanlar var ise kabul ederiz ama bir tarafta insanları bu bölgeye geldiğinde güvensiz bir ortam olduğunu hissettirecek noktalardan uzak durmamız lazım. ” dedi.

 Vali Kıraç, “Çözüm süreciyle birlikte 2 yıla yakın bir süre boyunca bölgede bir çatışmanın ve ölümlerin olmadığını görüyoruz. Son günlerde ufak tefek sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntıların bölgenin dokusuyla uyuşmadığını söylemek adına bunları yapıyoruz. Diyarbakır yol kapatma, adam kaçırma ile bir araya gelemez.” diyerek konuşmasını bitirdi. Vali Kıraç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

 Eğil ilçesinin tarihi ve kültürel yerlerini de gezen Vali Kıraç, daha sonra Eğil’de bulunan peygamber kabirlerini ziyaret etti. (Ali Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir