• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Dicle Üniversitesinde barış süreci konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi tarafından 6. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi kapsamında “Değişen Ortadoğu dengelerinde Türkiye’nin barış süreci” konulu sempozyum düzenlendi. Program, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Jale Saraç, Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri, Bağdat Bahreyn Araştırma Merkezinden gelen Dr. Abdunnan Ton ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. 

“Diyarbakır pek çok dine ev sahipliği yapmıştır”

Açılış konuşması yapan Prof. Dr. Ayşe Jale Saraç Saraç, “Diyarbakır inanç ve maneviyat şehridir. Burada 7 peygamber kabri ve 3 peygamber makamı var. Peygamberler ve sahabeler şehri diyeceğimiz bu şehir, geçmişte pek çok dine ev sahipliği yapmış.” diyerek  Diyarbakır’ın tarihteki öneminden bahsetti.   

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, “Hepimiz birbirimize karşı sevgi ve saygıyla davranalım. Hepimizin Diyarbakır’a, insanlığa, güzelliğe, saygıya ve sevgiye ihtiyacı var. Bölgede ilk olarak Dicle Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Merkezini kurduk ve bu kongre onun adına yapılıyor. Bu kongre bölgede bir ilk. Bundan sonra başta Diyarbakır olmak üzere Ortadoğu’nun tüm ülkelerinde ulusal ve uluslararası araştırma yapacağız. Bu konuda bölgeye sunumlar yapacağız.”dedi. 

Şeyhanlıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Altıncısını düzenlediğimiz Sosyal Bilimler sempozyumunda, ‘Değişen Ortadoğu Dengelerinde Türkiye’ konulu çalışmamız iki ana bölümden oluşuyor. Türkiye’nin barış süreci Ortadoğu’da yeni ittifaklara yol açacaktır. Barzani ile Erdoğan’ın yada Türkiye ile Irak Kürdistan’ının işbirliği hakikaten geleceğe dair benim gözümde en büyük umut ve ümittir. Ben diyorum ki Barzani ve Erdoğan neden yeniden bir Yavuz ve İdris Bitlisi olmasın. Önümüzde ve Avrupa’nın önünde ve bütün dünyanın önünde Ortadoğu’ya barış gelmezse, bilinmeli ki hiç kimseye gelmez. O açıdan biz ilk başta kendi iç barışımızı sonra bölgesel barışımızı, sonra dünyayla barışımızı sağlamalıyız.”ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir