• DOLAR 32.576
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2420.256
  • ...
Sırplar, Fata Nine`yi Rahat Bırakmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna-Hersek`in Srebrenitsa kenti yakınlarındaki Konyeviç Polye köyünde yaşayan Boşnak nine Fata Orloviç`in bahçesinde bulunan ``kaçak kilisede`` ayin düzenlendi.

Bahçesinde ruhsatsız olarak inşa edilen kilisenin yıkılması için 11 yıldır mücadele eden, zaman zaman bölgedeki Sırp polisler tarafından darp edilerek hastaneye kaldırılan 68 yaşındaki Fata Orloviç`in, evinin bahçesinde bulunan kilisedeki ayin nedeniyle üç gün evinde kalmadığı kaydedildi.

Kilisenin açılış yıl dönümü vesilesiyle, Bratunac kentinin başpapazı Borislav Todiç`in de katıldığı ayine gelenler tarafından potansiyel provokasyonlara maruz kalmamak için Orloviç`in 3 gündür Srebrenik kentinde yaşayan kızının yanında kaldığı belirtildi.

Ayine çok sayıda Sırp Ortodoks`un katılmadığını ve bu olay sırasında Konyeviç Polye`de bazı güvenlik önlemlerin de alındığını öğrenildi.

Evinin bahçesine yaptırılan kaçak kilisenin yıkılması için verdiği mücadeleyle tanınan Fata Orloviç, mahkeme kararına rağmen halen yıkılmayan kilisenin önünde bir süre önce mevlit okutmuş, evinin önünde mevlit organize etmeyi uzun yıllardır düşündüğünü, bu düşüncesini hayata geçirdiği için çok mutlu olduğunu söylemişti.

FATA NİNE

Srebrenitsa yakınlarındaki Konyeviç Polye köyünde Bosna`daki savaş başlamadan eşi ve 7 çocuğuyla birlikte yaşayan Fata Orloviç, savaş sırasında Sırplar tarafından Tuzla`daki toplama kampına götürüldü. Savaşta eşi Saçir Orloviç ile 22 yakınını kaybeden Orloviç, bir süre kampta, ardından farklı bölgelerde mülteci olarak yaşadı. ABD`ye giden 3`ü kız 7 çocuğunun tüm ısrarlarına rağmen doğduğu toprakları terk etmek istemeyen Fata Orloviç, 1995 yılında savaşı bitiren Dayton Anlaşması`nın imzalanmasının ardından "mültecilerin evlerine dönebileceği" maddesini dikkate alarak, 1999 yılında köyüne döndü.
 

Köye döndüğünde evinin bahçesinde, bölgeye yerleşen Sırplar tarafından kaçak kilise yaptırıldığını gören Fata Orloviç, arazisine izinsiz yaptırılan kilisenin kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattı. Kilisenin yıkılmaması için kendisine teklif edilen milyon dolarları reddeden Orloviç, 11 yıl süren hukuk mücadelesini geçen yıl kazandı.

Mahkemenin, kilisenin geçen yıl 25 Mayıs`ta yıkılacağını açıklamasına rağmen, bu karar hala uygulanmadı.

Fata Orloviç, evinin bahçesindeki kiliseye ayine gelenlerle tartışmasından dolayı, sık sık karakola götürülüyor ve polisten şiddet görüyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir