• DOLAR 32.556
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2434.95
  • ...
`Protokol Cumhurbaşkanı Olmam`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi gündemli AK Parti Afyon kampında, milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile pazar sabahı yapılan toplantıda bir araya geldi. Milletvekilleri de Erdoğan’a Cumartesi günü kampın açılışında yaptığı konuşmayı veda konuşması olarak algıladıklarını söyledi.

Edinilen bilgilere göre, önceki istişare toplantılarında olduğu gibi söz alan milletvekilleri Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasına tam destek verdi. Ancak bazıları Anavatan Partisi gibi olma kaygısını iletti.

Bir milletvekilinin Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde, "Yıldırım Akbulut gibi kişiliksiz bir başbakan olmasın" sözlerine ise Erdoğan tepki gösterdi. “Kişiliksiz” ifadesini onaylamadığını söyleyen Erdoğan, “Bu ifadenin kullanılmasını doğru bulmam. Hiçbir AK Parti milletvekiline de bu ifadeyi yakıştırmam” dedi. Erdoğan sözlerini cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda istişarelerin halen devam ettiğini belirterek sürdürdü. Erdoğan’ın “Eğer Köşk’e çıkarsam, protokol cumhurbaşkanı olmam” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Toplantıda bazı milletvekillerinin Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde “Partili cumhurbaşkanı” olacağına, bazılarının da “başkanlık sisteminin” uygulanmaya başlanacağına inandıklarını söylediler.

En dikkatli dinlenen sunum

Verilen bilgilere göre, cumartesi sabahı yapılan 5 sunum arasında en çok ilgi çeken ve milletvekillerinin neredeyse tam kadro katıldığı sunum İçişleri Bakanı Efkan Âlâ’nın paralel yapı ile ilgili sunumu oldu.

Âlâ kronolojik bir sunum yaptı. ‘Paralel yapı’nın Davos zirvesindeki ‘one minute’ çıkışından itibaren başta bakanlar olmak üzere pek çok isimle ilgili kayıtlar tutmak üzere harekete geçtiğini söyledi. Kırılma noktalarından en önemlisinin ise Mavi Marmara olayı olduğun anlattı. İçişleri Bakanı’nın paralel yapı ile mücadeleden bahsederken bazı zorluklar olduğuna dikkat çektiği ve “önemli olan sistemi değiştirmek” ifadesini kullandığı öğrenildi.

Âlâ ayrıca ‘böcek olayı’ olarak bilinen, Başbakan Erdoğan’ın makam odasının dinlenmesi ile ilgili de bilgi verdi. Biri şube müdürü olmak üzere 7 emniyet mensubunun meslekten atıldığını anlattı.

Kurtulmuş`tan ekonomi sunumu

AK Parti Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da kampta ekonomi sunumu yaptı. 2023 vizyonunu "dönüşüm süreci" olarak tanımladı. Kurtulmuş`un "Mesele adamları değiştirmek değil, sistemi değiştirmek" sözleri alkış aldı.

Kurtulmuş, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve sonrasında ekonomideki gelişmeleri anlattı. Dövizde ve faizde artış, yurtdışına çıkan sermaye gibi başlıklar altında yapılan maliyet hesabının 92.4 milyar TL olduğunu söyledi.

Kurtulmuş`un verdiği bilgiye göre hesap her hafta gözden geçirildi. Cuma günleri de bir rapor hazırlandı. Kurtulmuş maliyetin her hafta gerilediğini ve son olarak 40 milyar TL`ye indiğini anlattı.
2023 vizyonu "dönüşüm"

Numan Kurtulmuş sunumunda 3 noktanın altını çizdi.

12 yıl boyunca AK Parti`nin "kişi başına milli geliri 25 bin dolara yükseltelim, sonra demokrasi adımları atalım demediğini" söyledi. Reformların eş zamanlı yapıldığını anlattı.

İkinci noktanın "özgüven inşası" olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, üçüncü noktayı da " ceberrut devlet anlayışının yıkılması" olarak anlattı. Kurtulmuş, "Kerim devlette yol alındı. Ancak hala vesayet var " dedi.

AK Parti`nin geride bıraktığı 12 yıllık iktidar dönemini "değişim süreci" olarak tanımlayan Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, 2023 vizyonunu anlatırken de "dönüşüm süreci" ifadesini kullandı. Kurtulmuş`un bu noktada "mesele adamları değiştirmek değil, sistemi değiştirmek" sözleri katılımcılardan alkış aldı.

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir