• DOLAR 32.551
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2425.675
  • ...
Karlıova`nın dağ bitkileri tezgahlarda yerini  aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Bingöl’ün Karlıova ilçesinin yüksek kesimlerinde ve yaylalarla doğal olarak yetişen birkilerden, Mantar (Kıfkarık), Çiriş (Gulık), Çaşır (Helıs) pancarı ve Işkın (Rıvés) sezonu başlayarak tezgâhlarda yerini aldı.

Karlıova ilçesinde her yıl Mayıs ayında çıkan ve genellikle yüksek ve dağlık bölgelerde yetişe bu bitkiler halk tarafından büyük rağbet görüyor.

Çaşır( Helıs) ve Çiriş(Gulık)  halk arasında birçok hastalığa şifa olduğu söylenen pancarlar, dağlık bölgelerden toplatılarak, evlerde yemek içine katılıyor, kimi evlerde ise kışın tüketilmek üzere  konserve edilerek veya kurutularak muhafaza ediliyor.

Dağlık bölgelerden toplatılan mantarın kilosu 25 TL’den satılıyor. toplayan vatandaşlar, Karlıova mantarının, güzel tadı ve lezzeti ile birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Çevredeki Erzurum, Elazığ, Malatya gibi illerden, Karlıova ilçesine bağlı köylere gelen birçok vatandaşın gün boyu mantar aradıkları öğrenildi.

Işkın (Rıves) ise meyve türünden bir bitkidir. Yüksek kesimlerde yetişen ışkının, ekşi bir tadı var ve halk arasında bir çok hastalığa iyi geldiği ileri sürülüyor.

Karlıova ilçesinde sezonluk çalışan işçiler yüksek bölgelerden topladıkları mantar, çiriş, çaşır ve ışkın bitkilerini  ilçe merkezine getirerek kilosunu bir ile Dört TL arasında satıyorlar. Hafta sonları köylerden gelen köylüler topladıkları ışkınları kilosunu bir TL’den yol kenarından bekleyerek yolda geçen araçlara satıyor. Bazı küçük çocuklar ise tehlikenin farkına varmadan yol üstüne attığı taşlarla araçların yavaşlamasını ve yavaşlayan araçları durdurup ışkın satmak için yarışarak kazalara ise davetiye çıkarıyorlar.

Dağ bitkilerini toplayarak geçimini sağlayan Muhsin Gündüz, “Her yıl bu sezonu bekliyoruz. Yüksek dağlara çıkarak bunları çocuklarımızla beraber toplayıp satıyoruz. İlçe merkezine getirdiğimizde hemen bitiyor. Çünkü çok satılıyor. Bazen de topladığımız bitkileri hemen yol kenarında duran araçlara satıyoruz” şeklinde konuştu.

Hafta sonu köyünden 10 km uzaklıktaki Herdo tepesine gelen Mehmet Gündüz adlı çocuk, “Yüksek tepeye çıkıp Işkın topluyorum. Sonra da yol kenarına gelerek bunları satıyorum, okul harçlığımı buradan çıkarıyorum” dedi.

(Nihat Kanat-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir