• DOLAR 32.369
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.34
  • ...
Medrese Alimleri Yeşil Xurs`ta Bir Araya Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Medrese Alimler Vakfı (MEDAV) tarafından Mardin’in Kızıltepe (Qoser) ilçesine bağlı Yeşil Xurs bölgesinde bulunan Ziyaret (Şeyhtajdin) köyünde medreselerin birliğini, beraberliğini sağlamanın yanı sıra medrese sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla din adamları ve akademisyenler bir araya gelerek 9’uncu toplantılarını gerçekleştirdi.

Bölge alimlerinden İsmail Akgüç Hocanın ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Vecdi Akyüz ve Mehmet Zeki Aydın, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Akif Kılavuz, Diyanet İşlerinden Doç. Dr. Abdurrahman Candan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, MEDAV Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ali Çiçek, Konya, İstanbul, Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Van, Şırnak, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten din adamlarının yanı sıra bazı akademisyenler kanaat önderleri ve halk katıldı.

Program İmam Fehim Kazancıçok tarafından okunan Kur-an’ı Kerim’in ardından ev sahibi İsmail Akgüç Hoca ve Şeyh Fethullah Ayeta tarafından açılış konuşması yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından MEDAV Vakfının genel Sekreteri Nizamettin Yakışık Vakfın hedef ve gayelerini konu alan bir konuşma yaptı. Yakışık, katılımcıları selamladıktan sonra şunlara değindi: "Hiç şüphesiz İslam aleminin temel meselesi bizi hem ana kaynaklarımızla buluşturacak hem de yaşadığımız medeniyet buhranının aşılması ve insanlığın düşünde ufkuna, alim, arif ve hekim üçlüsünü bir arada bulunduran ve buluşturan yeni Gazaliler, İbnu Ezbin Selamlar, İbnu Arabiler, İbnu Sinanlar, şeyh Abdulkadir Geylaniler, Şahi Nakşibendiler Şeyh Musa Ezeriler ve Bediüzzamanları yetiştirmektir.” ifadelerinde bulundu.

Medrese mezunlarının ve İslami eserlerinin Türkçeye çevrilmesi konusunda çalışmalarının da olduğunu belirten Yakışık, “Medrese mezunlarına da üniversiteler tarafından ayrıcalık tanınması ve onlara denklik verilmesi konusunda çalışmalar var. Aynı zamanda İslami unsurların bulunduğu kitapların bir tercüman yoluyla Kürtçe ve Türkçeye çevrilmesi konusunda bir çalışmamız var. Hedeflerimizde medrese öğrencilerinin kazandırılması için her şeyi yapacağız."

Yakışığın konuşmasının ardından söz alan MEDAV Yönetin Kurulu üyesi Muhammet Çiçek ise irşat ve tebliği üzerine kısa bir konuşma yaptı.

Taha Baran, vakfın maddi sorunları hakkında, Vakfın Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ali Çiçek, öğrencileri medreseye kazandırma üzerine birer konuşma yaptı.
Hacı Hamdullah Kureyş tarafından verilen öğle yemeğinin ardından bazı akademisyen ve bölge alimlerinin kısa tanıtım konuşmalarıyla program sona erdi.

  (Mehmet Aslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir