• DOLAR 32.584
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2426.381
  • ...

MARDİN – Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mardin İl Koordinatörlüğü,  ilk kez açılan ‘Mezopotamya Bölgesel Tarım Ekipmanları ve Gıda Hayvancılık Fuarı’nda hibe desteğini sağladığı 42 adet traktörün teslim töreni düzenledi.    

 

 

Traktör teslim törenine Tarım Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Mardin İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, STK başkanları, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TKDK Mardin İl Koordinatörü Tahsin Aba, 9-10 ve 11.çağrılarda ve ilk 3 çağrıda kabul edilen projelerin traktörlerini dağıtmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Aba, “Bu traktörler büyükbaş, küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi başlığı altında arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanında kurumumuza proje sunan üreticilerimizin yüzde 50 ila 65 arasında hibe desteği alarak sahip oldukları makine ekipmanlardır.” dedi.

 

 

 

Mardin İl Koordinatörlüğü olarak 2013 yılında 15 Milyon 178 Bin TL tutarında 43 adet projeyi onayladıklarını ve bu projelere 7 Milyon 164 Bin TL hibe verdiklerini açıklayan Aba, “Ayrıca hibelerimizden yararlananlar KDV’den ve her türlü vergiden de muaftır. Yani çiftçilerimiz, yatırımcılarımız yaptıkları yatırımlarda vergi ödememektedirler. 2013 Yılı içerisinde Mardin olarak çıktığımız 3 çağrı ilanında Koordinatörlüğümüze toplamda 53 Milyon 380 Bin TL tutarında 109 adet proje teslim edildi. Son çağrımız olan 12. Çağrıda ise yani Mardin için çıktığımız 4. Çağrıda ise İl Koordinatörlüğümüze 100 Milyon 562 Bin TL yatırım tutarında 80 adet proje teslim edildi. Bu rakam Mardin için kırsal kalkınma için bir rekordur. Bu yatırım tutarı ile 12. Çağrı döneminde Mardin ilimiz IPARD Programının uygulandığı iller arasında 5. İl olmuştur. Sonuçta ilk çağrımızdan bu yana 15 aydır faaliyetteyiz ve bu süreç içerisinde Koordinatörlüğümüze toplamda 153 Milyon 942 Bin TL yatırım tutarında 189 adet proje teslim edilmiştir.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)