• DOLAR 32.605
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2415.56
  • ...
Belediye Başkan Yardımcısı Büyükşehir yasasına isyan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Mardin’in Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, belediye binasında belediye çalışanları ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, 13  ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe kurulmasına ilişkin, 12.11.2012 tarihinde kabul edilerek yasalaşmış bulunan 6360 Sayılı Kanunun Midyat Belediyesine olan yansımaları konusunda bilgi verdi.

Baysal, şöyle konuştu: “6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Reform adı altında Büyükşehir sınırları içinde kalan ilçemizin, yetkileri kısıtlandığı, adeta Yerel Yönetim, Merkezi İdarenin bir birimi haline getirildiğine müşahede edilmektedir. Bunun sebebi, kanun tasarısının  Bölgemizin henüz Büyükşehir statüsü açısından uygulamadaki aksaklık ve sorunları incelenmeden, hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Büyükşehir yasası ile ilçemizin birçok alanda yetkileri kısıtlandığı gibi, tahakkuklardaki paylarımız düşürülmüş  ve  belediyemiz adına tahakkuk eden paylarımızın,  yüzde10’u Su Kanal Payı ve yüzde 30’u Büyükşehir Belediye Payı olmak üzere toplam tahakkukumuz üzerinden yüzde 40 oranında kesinti yapılarak,  Büyükşehir hesaplarına aktarılmaktadır.”dedi.

Midyat Belediyesinin İller Bankasına olan borcunun 4 milyar 960 milyon 262 bin TL , piyasa borçları toplamının da  10 milyar 189 milyon 221 bin TL olduğunu belirten Baysal,  “İlçe belediyesine bağlanan beldelerden, Midyat Belediyemize toplam 15 milyar 149 milyon 483 bin TL. borç yükü aktarılmıştır.  Dolayısıyla brüt istihkaklarımızdan artması muhtemel olan rakamlar da, Halk Bankasınca İller Bankasına gönderilmek üzere kesilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz  verilerden de anlaşılacağı üzere Nisan 2014 istihkakından, Belediyemizin hesaplarına herhangi bir para girişi yapılamamıştır. Öte yandan Belediyemizin öz kaynaklarından elde edilen gelirlerimiz cüzi olup, bu kaynaklardan elde edilecek gelirin kullanılması durumunda da personel giderlerimiz karşılanamamaktadır. Bu durum karşısında 72 Mahalleden oluşan Belediyemizin 105 bini bulan nüfusunun, yerel nitelikteki sayı ve nitelik yönünden artan hizmet talebini karşılayacak düzeyde olamayacağımızı huzurlarınızda belirtmek isterim.”  şeklinde konuştu.

Belediyelere ayrılan payların yeniden düzenlenmesi ve Belediyelerin mali durumunun düzeltilmesinin  gerektiğinin altını çizen Baysal, “Öte yandan bugün mahalli İdareler reformu diye bilinen ve haklı olarak vatandaşlarımızın hizmet beklentisi içinde oldukları bu reform ile, maalesef Belediye olarak mevcut şartlarda gerek vatandaşlarımızın hizmet taleplerini, gerekse de Belediye personellerimizin aylıklarının ödenmesi konusunda Belediye olarak ciddi sıkıntıların bizleri beklediği aşikârdır. Bilindiği üzere, bir Belediye yönetiminin ve özellikle bir Belediye Başkanının vatandaşlarına hizmet götürmesi ve çalışanların maaşlarının zamanında ödenebilmesi en öncelikli hedefidir.  Bu sebeple,  gerçek bir mahalli idare reformu, öncelikli olarak Belediyelere ayrılan payların yeniden düzenlenmesi ve Belediyelerin mali durumunun düzeltilmesinden geçmektedir. Gerek kamuoyunda oluşan hizmet beklentilerinin ve gerekse de, Belediye çalışanlarımızın beklentilerinin yerine getirilmesi, şu aşamada imkânsız görülmektedir. Temennimiz, Merkezi İdarenin Belediyelere ayrılan payları yeniden  gözden geçirerek, iyileştirmeye gitmesi ve böylece Belediye tarafından ihtiyaç duyulan hizmetlerin yerine getirilmesidir.”  ifadelerini kullandı.   

(Adnan Oğuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir