• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
`82 İl 82 Sahabe Programına` Yoğun İlgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Siyer Araştırmaları Merkezinin başlatmış olduğu “82 il 82 Sahabe” projesinin Van ayağında, Diyanet-Sen ve Memur-Sen Van Şubesinin düzenlediği program, Van Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda halkın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. 

 Program öncesi salona giren katılımcılara yazarlığını Muhammed Emin Yıldırım`ın yaptığı "Efendimizi Sahabe Gibi Sevmek" kitabı hediye edildi.

“Bundan sonra artık Van’ın da bir sahabesi var”

Edremit İlçe Merkez Camii İmam Hatibi Muhammed Sizcan’ın okuduğu Kur`an`ı Kerim tilavetinden sonra açılış konuşmasını yapan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, “Bundan yaklaşık 4-5 ay önce Bingöl Memur-Sen İl Başkanımız Mücahit kardeşim telefon açarak şöyle dediler; Biz bugün ‘82 il 82 sahabe’ projesi kapsamında bir program düzenledik. Ev sahipliği yaptık ve çok güzel geçti. Van’da yapılmamış, Van’da bunun ev sahipliğini yapar mısınız? dediler. Bizde şerefle, başımız, güzümüz üstene yaparız, dedik. Maalesef belki binlerin dolduramayacağı bir salon eksikliğimiz var. Bundan dolayı Van’da en büyük salonumuz bu, bundan daha büyük salonumuz yok. Sizden özür diliyoruz, ayakta bekliyorsunuz. Ama böyle bir şey düşünün sahabi hayatını düşünün. Sahabinin hayatın göz önüne getirin. Sahabilerin zamanında apartmanlar, asansörler yoktu. Kızgın çöl kumlarının üzerinde hayatlarını yaşıyorlardı. Barakalarda, çadırlarda yaşıyorlardı. Varsın bugün bizde onlar gibi olduğumuz yere çökelim. Varsın elbiselerimiz kirlersin onları yıkayıp temizleyebiliriz. Bundan sonra artık inşallah Van’ında sahabesi var diyeceğiz. Bu programımıza birçok kardeşimiz il dışından da katıldı.” şeklinde konuştu.

Program 82 il 82 Sahabi projesinin tanıtım filminin gösterimiyle devam etti.  

Daha sonra kürsüye davet edilen İstanbul Siyer Araştırma Merkezinin Kurucusu Araştırmacı Yazar Muhammed Emin Yıldırım, Salim B. Ubeyd’in (Radiyallahu Anhu) hayatını ve bilinmeyen yönlerini anlattı.

“Allah bazı toplulukları Kur’an ile yüceltir”

Yıldırım şöyle konuştu: “Aziz kardeşlerim arkadaşlarımın dediği gibi, her il’de bir sahabe efendimiz, belli kriterlere, ölçülere riayet edilerek tespit edilmeye çalışıldı. Van’ın nasibi, Salim ibni-i Ubeyd, gerekçesi de şu; onun doğduğu topraklar yani İran, en yakın il ise burası.”dedi.

“Kur’an’a ve sünnete sarılan yücelir”

Kur’an-ı Kerim ve Sünnete sımsıkı sarılanların yüceleceğini söyleyen Yıldırım, “O Kerim kitap, size de Kerimiyet kazandırır. Sırt dönerseniz Kur’an’a, sırt döndüğünüz için Allah sizi yerin dibine batırır.” Örnek İstiyor musunuz? Araplara bakın, İslam’dan önce Araplar, İslam’dan sonra Araplar. Kur’an’a dört elle sarılan Araplar, Kuran’ı terk ettiği vakit düştükleri hal Arapları. Delil mi istiyorsunuz? Türklere bakın, kim tanırdı onları insanlık tarihinde nasıl bir değerleri vardı? Ama iman ettiler, Kur’an’a sarıldılar, Allah Alparslanları çıkardı içlerinden, Allah Kılıçaslanları çıkardı içlerinden ve Kuran’ın o güzel mesajlarını hatasıyla sevabıyla 6 asır Osmanlının eliyle cihana yaydı. Delil mi istiyorsunuz, Kürtlere bakın Kuran’a sarıldılar hicri 17. Yılda buraya gelen İslam ordusuna bağrını açtı. El-Cezire’nin insanları., bağırlarını öyle bir açtılar ki, kardeşleri bildiler, İyaz bin Ğanem’i, Habib bin Mesleme’yi, Safvan ibn-i Muattal’ı, Ebu Ubeyde ibn-i Cerrahları kendi kavimlerini unuttular, bizim kavmimizde, dinimize feda olsun dediler. Selahaddin-i Muhammed-i’yi çıkardılar. Selahaddin-i Eyyupları, Saidler çıkardılar ve daha nice nice isimler çıkardılar. Sarılan yüceliyor, sırt dönen alçalıyor.” diye konuştu.

“Bundan sonra Vanlıların içinde inşallah Salim ismi çıkacak”

Bundan sonra Vanlıların çocuklarının isimlerini Salim olarak koymasını beklediğini söyleyen Yıldırım, “Hz. Ömer’in oğlunun oğlu oluyor, adını hemen Salim koyuyor, ben biliyorum bundan sonra Vanlıların içinde inşallah Salim ismi çoğalacak. Diyorlar ki neden ismini Salim koydun? Vallahi diyor ben Resulullah (s.a.v)’den duydum, o dedi ki salim Allah’a karşı muhabbeti çok olan bir adamdır. Her insana da isminden bir nasibi vardır, istedim ki benim oğlumda o isimden nasiplensin.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir