• DOLAR 32.649
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2496.273
  • ...
Ziraat Odası`ndan çiftçilere `sigorta yapın` çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle bölgede ve ülke genelinde çiftçiler mağdur oldu. Batman Ziraat Odası, afet ve don olaylarına karşı çiftçilerin tarım sigortası yapmalarını istedi. 

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş konu ile ilgili yaptığı açıklamada, diğer ülkelerin tarımı nasıl gelişiyorsa Türkiye’de de tarımın öyle gelişmesini isteyerek, “Eskiden kuraklık olduğu zaman, don olduğu zaman ve dolu yağdığı zaman zarar gören tarım için devlet çiftçilere tohum veriyordu, para veriyordu, borçları erteliyordu ve faizleri resmen siliyordu. Artık bu ortadan kalktı ve devlet bir şey vermiyor. Bana göre de haklıdır. Devlet diyor ki, ‘ekinlerinizi sigortalı yapın. Yarısı benden, yarısı sizden’ diyor. Artık dünya bunu yapıyor. Tüm çiftçilere benim önerim herkes ekinlerini sigorta yapsın. Bugün bin dönüm arazi sigorta yapıldığı zaman 3-4 bin TL para tutuyor. Bunun yarısını devlet geri kalan yarısını çiftçi ödeyecek. Çiftçi sigorta yaptığı zaman rahat rahat kafasını yastığa koyabilecek.” dedi. 

Sigorta olayına çiftçinin artık uyması gerektiğini vurgulayan Aydiş, “Bu çiftçilere önemli bir çağrımdır. Artık sigortasız çiftçilik yapmak emin olun çok tehlikelidir. Dünya artık böyle yapıyor. Ekinlere en ufak bir zarar geldiği zaman bir senelik emek heba oluyor. Ama sigorta yapıldığı zaman ne kadar ekinlere zarar da gelse hiçbir sıkıntı olmuyor ve parayı sigortadan karşılıyor. Bu bölgemizde sigorta olayı sanırım yüzde 10-15 civarındadır. Bu sayı neden yüzde yüz olmasın. Artık her çiftçi mecburdur sigorta yapmaya. Artık dünyanın yeniliklerine açılmamız lazım. Onun için herkes ekinini sigorta yapsın.” ifadelerini kullandı. 

Sigortası olmayan çiftçiler bu sene don olayının kendilerini mağdur ettiğini belirttiler.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir